Novi detalji o slučaju mita u splitskoj bolnici: Bilo je propusta u liječenju

Novi detalji o slučaju mita u splitskoj bolnici: Bilo je propusta u liječenju
Screenshot: NOVA TV

PRIČA koju je u emisiji Provjereno krajem prošlog mjeseca pokrenula Ljubica Adžaip, udovica umrlog Ivice Adžaipa, dobila je novi nastavak.

Podsjetimo, ona je ispričala kako je splitskom kardiokirurgu u ured odnijela 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga. Ispričala je da je to napravila nakon što joj je u bolnici rečeno da će teško na vrijeme doći na red ako ne plati. Nesretni čovjek je na kraju umro.

Nakon svega je odlučila, kako je rekla, s javnosti podijeliti svoju priču i upozoriti kako doista funkcioniraju stvari u hrvatskom zdravstvu.

Nakon nekoliko dana USKOK je izvijestio da je pokrenuo istragu protiv liječnika zbog sumnje da je kao voditelj Odjela za kardiologiju KBC-a pacijentu koji je 22. listopada zaprimljen na liječenje, 8. studenoga priopćio da je u teškom i kritičnom zdravstvenom stanju te da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti.

Potom mu je rekao da će mu naknadno javiti termin operacije, iako je znao da je pacijentu potreban žurni operativni zahvat.

No kada je 12. studenoga od supruge pacijenta, koja je osumnjičena za davanje mita, primio 1000 eura radi žurnog obavljanja potrebnih pretraga i operativnog zahvata, novac je zadržao za sebe te zauzvrat odmah sutradan naložio da se pacijentu obavi pretraga, a potom ga je i operirao.

Nakon toga je 16. studenoga od spomenute žene primio i dodatni iznos od 2000 eura, naveli su u USKOK-u tada.

Splitski KBC: Učinjeni su propusti u liječenju bolesnika

Danas su se, pak, javili priopćenjem iz splitskog KBC-a. Oni kažu kako su učinjeni propusti u liječenju bolesnika.

"U predmetu tijeka liječenja bolesnika I.A. obavljeni su zdravstveno-inspekcijski nadzori u KBC Split, ordinaciji izabranog liječnika te Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Temeljem  dostupne medicinske dokumentacije i izjava  liječnika koji su sudjelovali  u liječenju bolesnika I. A., Stručno povjerenstvo je mišljenja kako su učinjeni propusti u liječenju bolesnika, uz napomenu da se radilo o rijetkom kliničkom entitetu te učinjeni protokol dijagnostike i liječenja treba gledati kroz tu prizmu.

Zdravstvena inspekcija u skladu s ovlastima, a sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti cjeloviti predmet proslijedit će na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu", stoji u priopćenju KBC-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara