Novi izvor odao SAD-u planove al Qaede za napad za blagdane

SJEDINJENE DRŽAVE imaju novi obavještajni izvor koji im je omogućio dobijanje određenih podataka o planovima al Qaede da za protekle blagdane upotrijebi zrakoplov kao oružje za napad na SAD, piše USA Today.

List piše, pozivajući se na američke dužnosnike upućene u obavještajne i protuterorističke poslove, da je novi obavještajni izvor 5. prosinca otkrio da bi al Qaeda mogla upotrijebiti eksploziv na dva leta Air Francea između Pariza i Losa Angelesa na Božić ili Silvestrovo.

USA Today kaže da se identitet izvora drži u velikoj tajnosti i da američki protiteroristički i obavještajni dužnosnici ne žele reći da se radi o ljudskom izvoru nego ukazuju da su informacije došle elektronskim prisluškivanjem, moguće, piše list.

Novi izvor također je otkrio da je Las Vegas bio cilj napada 31. prosinca, te da bi al Qaedini operativci mogli dignuti u zrak ili oteti i srušiti na američke mete zrakoplove na čak tri međunarodna leta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je informacija zajedno s manje preciznim izvješćima iz drugih izvora, koji su ukazivali na bi teroristička skupina Osame bin Ladena mogla pokušati napasti nuklearna i naftna postrojenja u SAD-u, dovela do toga da je američka vlada 21. prosinca uvela povišeni stupanj pripravnosti na teroristički napad što je okončano u prošli petak.

USA Today piše da je novi obavještajni izvor važan napredak za američke obavještajne službe jer im nastavlja osiguravati taktičke informacije o al Qaedi, što znači konkretne informacije o mogućim metama napada.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara