Novi ministri Šimonović i Karamarko položili prisegu

IVAN ŠIMONOVIĆ potvrđen je u Saboru kao novi ministar pravosuđa s 80 glasova za, uz 49 suzdržanih i nijedan glas protiv. Tomislav Karamarko potvrđen je kao ministar unutarnjih poslova s 81 glasom za, 49 suzdržanih i nijednim protiv. Imenovanju je prethodila rasprava u kojoj su SDP i HDSSB poručili kako će ostati suzdržani. Ministri su položili prisegu.

Glasanje o povjerenju vladi odgođeno je.

Jednako tako prihvaćen je zaključak HNS-a, IDS-a i manjinskih stranaka kojim se obvezuje vlada da će u roku od 30 dana obavijestiti Sabor o rezultatima borbe protiv organiziranog kriminala.

Rasprava o imenovanju Ivana Šimokovića i Tomislava Karamarka za ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova nije donijela nikakva iznenađenja. Premijer Ivo Sanader predložio je ministre, predsjednik Sabora Luka Bebić pozvao predsjednike zastupničkih klubova da održe svoje govore.

Naravno, cijelu stvar pratila je ogromna količina patetike i praznih fraza koje se ponavljaju sa svakim govornikom na pozornici. Sanader je najavio tzv. Antimafijaški paket zakona koji će pratiti imenovanja novih ministara. Paket bi trebao uključivati prisilno uzimanje DNK svima osuđenicima za kaznena djela, osnivanje sudačke akademije koja bi trajala tri godine nakon polaganja pravosudnog ispit, specijalizirane suce koji bi brzo rješavali Uskokove slučajeve, te pojačan rad svih institucija pod nadležnošću ministarstva financija. 

HNS je najavio davanje povjerenja novim ministrima. Vrijeme je, kako je rekla Vesna Pusić, za to da se "otme zemlja iz ralja organiziranog kriminala", a usto je dodala i kako potreba za obračunavanjem s "preuzimanjem društva od strane mafijaških metoda" nadilazi stranačke interese, te je najavila kako će HNS dati potporu novim ministrima.

Damir Kajin je u ime kluba IDS-a rekao kako njegova stranka ima "apsolutno povjerenje" u stručnost Šimonovića i Karamarka, ali i kako su zadnji dani pokazali kako se sustav sigurnosti u Hrvatskoj uništio. Isto tako je rekao kako se 18 godina nije obračunavalo s organiziranim kriminalom, a "kad livadu ne orete 18 godina, od nje naraste šuma". No, nije vrijeme za stvaranje kaosa, i treba dati priliku vladi da povuče poteze protiv kriminala, te kako je imenovanje dva nova ministra prvi korak.

Milorad Pupovac zatražio je da se "formira konsenzus za Hrvatsku", i stvaranje "demokracije bez mafije", te je također najavio davanje povjerenja, a Ivan Čehok je također izjavio povjerenje ministrima, ali je zato i održao tiradu o tome kako je Varaždin najsigurniji grad na svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara