Novi predsjednik najmoćnijeg tijela HRT-a: Vukovarski junak blizak Jadranki Kosor

Tekst: Z.A.
Foto: Davor Pongračić/Cropix

ZVONKO MILAS rođen je 1961. godine u Vukovaru. U Osijeku je završio srednju građevinsku školu, geodetski smjer. Tijekom vojne službe nastavio je civilnu izobrazbu, stekao je zvanje inženjera i završio Zapovjednostožernu školu "Blago Zadro". Odmah na početku agresije na Republiku Hrvatsku priključio se Zboru narodne garde kao dragovoljac. Sudjelovao je u svim ratnim operacijama na vukovarskom području, obnašajući i visoku zapovjednu dužnost u sklopu 204. Vukovarske brigade. Kasnije postaje zamjenik načelnika pješaštva Uprave rodova KoV-a u Glavnom stožeru Oružanih snaga Republike Hrvatske i sudjeluje u svim ratnim operacijama Hrvatske vojske: Bljesku, Oluji, Medačkom džepu, Maslenici. Nosilac je više vojnih odličja, nagrada i pohvala.

Bio je jedan od ključnih ljudi "Bikova", artiljerijske postrojbe HV-a u okruženom Vukovaru, koja je s iznimno ograničenim sredstvima (tri haubice i nekoliko minobacača) agresoru nanijela velike gubitke.

Predsjednik je Udruge hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata, koja broji preko 10.000 članova i skrbi o braniteljima i članovima njihovih obitelji. Odlukom Vlade Republike Hrvatske imenovan je upraviteljem Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

U Programskom vijeću HRT-a je od 15. prosinca 2008., kad je odlukom Hrvatskog sabora preuzeo mandat preminulog člana Vijeća gospodina Jurja Njavre, a od 18. listopada 2009. teče mu sadašnji četverogodišnji mandat u Vijeću. Kandidaturu Saboru za njegov sadašnji mandat uputili su Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, Zajednica udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga, Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Zagreba. Bez obzira na to tko ga je kandidirao za člana Vijeća, svaki član u Vijeću predstavlja cjelokupnu hrvatsku javnost.

Navodno je blizak Jadranki Kosor.

Grgić odbio insinuacije da se želi kandidirati za predsjednika Vijeća

Nije rasprava o ravnatelju HRT-a i ravnateljici Informativnog programa jedino što je danas očekivalo vijećnike: na dnevnom redu bio je i izbor novog predsjednika Programskog Vijeća HRT-a.

Siniša Grgić, koji je vršitelj dužnosti predsjednika Programskog Vijeća HRT-a, kategorički je odbacio insinuacije vijećnika Hašima Bahtijarija da nameće svoju kandidaturu za predsjednika Pogramskog vijeća nakon čega su se vijećnici povukli na konzultacije, a da je sjednica tek počela.

Kandidati Bahtijari i Milas

Članovi vijeća su potom krenuli isticati svoje favorite među kolegama za predsjednika Vijeća: Želimir Mesarić je predložio Zvonka Milasa, Hašim Bahtijari je kao favoritkinju istakao Anju Šovagović, dok je Marina Škrabalo za predsjednika predložila samog Bahtijarija

Anja Šovagović kandidaturu odbija, na što je Bahtijari odustao, jer pravilnik je eto takav da osoba ne može (!?) odbiti kandidaturu nego onaj koji je kandidira mora opozvati svoj prijedlog.

Milas izabran za novog predsjednika Vijeća

Zvonko Milas izabran je za novog predsjednika Programskog vijeća HRT-a sa šest glasova vijećnika, dok je Hašim Bahtijari dobio četiri glasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara