NOVI ZAKON Stigla stroga pravila za bicikliste, kao i visoke kazne

NOVI ZAKON Stigla stroga pravila za bicikliste, kao i visoke kazne

Foto: 123rf

U PETAK 27. listopada u saboru su izglasane izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje se primarno provode radi usklađenja s direktivama EU-a, a u kojem se našla i jedna izolirana mjera koja postrožuje uvjete za sudjelovanje biciklista u prometu - proširenje obveze nošenja reflektirajuće odjeće ili drugih reflektirajućih oznaka prilikom vožnje bicikla na svim cestama, tijekom dana i noći.

Zakon je na snagu stupio jučer, a kazne za bicikliste koji se toga neće pridržavati iznosit će 300 kuna.

"Druga reflektirajuća oznaka značila bi da biciklisti mogu, osim posebnom biciklističkom odjećom, biti označeni i nekom drugom oznakom, materijom ili samoljepljivom trakicom koja reflektira svjetlo, a koja ih čini uočljivijima na cesti.

Slažemo se kako je uočljivost biciklista na cestama iznimno važna, no europska i svjetska iskustva pokazala su da predložena mjera nošenja reflektirajuće odjeće smanjuje atraktivnost, praktičnost i pristupačnost korištenja bicikla u funkciji lokalnog prijevoznog sredstva, što umanjuje i poništava brojne pozitivne učinke koje popularizacija vožnje bicikla ima u zajednici", osvrnuli su se na izmjene zakona iz Sindikata biciklista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikat biciklista protiv izmjena

"Smatramo važnim upozoriti na činjenicu kako postroženje obveze korištenja reflektirajuće odjeće u ovom slučaju nije utemeljeno na dokazima koji bi upućivali da već postojeće zakonske obveze o korištenju biciklističkih svjetala i reflektirajuće odjeće ili prsluka na javnim cestama nisu dovoljne.

Naime, činjenica je da policija ne prikuplja podatke o korištenju biciklističkih svjetala, kao ni o korištenju reflektirajuće odjeće, čak ni kao podatak u izvještajima o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju bicikli.

Postojeće zakonske obveze o korištenju svjetala bile bi daleko učinkovitije mjere za noćnu vidljivost vozača bicikala, no razina njihovog korištenja je izrazito niska. Na to ukazuju podaci do kojih je udruga Sindikat biciklista došla terenskim praćenjem osvijetljenosti vozača bicikala tijekom protekle tri godine. Prema tim podacima, otprilike polovica vozača bicikala na području Zagreba ne koristi baš nikakva svjetla u večernjim i noćnim satima, a manje od 40 % ih koristi oba zakonski propisana svjetla: prednje bijelo i stražnje crveno.

Stoga apeliramo da se MUP prilikom donošenja sve strožih zakonskih obveza oslanja na provjerljive podatke te da pažljivo odvagne prijedlog mjera u cjelovitoj javnoj raspravi.

Smatramo da postojeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama obiluje manjkavostima, propustima i neujednačenostima odredbi koje uređuju biciklistički promet te smo sigurni kako postoji niz važnijih odredbi koje treba mijenjati u stručnoj raspravi s ciljem smanjenja pravne i fizičke nesigurnosti vozača bicikala u prometu. Vjerujemo u donošenje zakona temeljeno na argumentima i dokazima te shodno tome predlažemo da se ova izmjena zakona što prije ukloni iz aktualnog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a da se veća pozornost posveti provedbi već postojećih zakona te akcijama i inicijativama koje za cilj imaju povećanje korištenja svjetala kod biciklista", nezadovoljni su u Sindikatu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zakon o prometu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zakon o prometu.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara