Novi zakon: Zbog napada na liječnika i do pet godina zatvora

Novi zakon: Zbog napada na liječnika i do pet godina zatvora
Foto:Jurica Galoic/PIXSELL

U NOĆI s nedjelje na ponedjeljak u bolnici u zagrebačkoj Dubravi došlo je do napada. Kako je objavljeno, 24-godišnjak je prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na liječnike i medicinsko osoblje. Vatrogasnim aparatom je razbijao po bolnici. To je drugi napad u samo nekoliko dana.

U petak je više osoba napalo liječnike i medicinsko osoblje u bolnici na Jordanovcu.

Jutros su se, slijedom posljednjih događaja, javili iz Ministarstva zdravstva. Oni naglašavaju da je novim zakonom, koji je na snazi od 5. siječnja, predviđena kazna zatvora u trajanju do pet godina

"Nastavno na nedavne napade na liječnike i medicinske sestre u zagrebačkim bolnicama, Ministarstvo zdravstva ističe kako najoštrije osuđuje napade na sve  zdravstvene radnike. 

Ministarstvo zdravstva je već ranije predlagalo izmjene Kaznenog zakona s ciljem veće zaštite zdravstvenih radnika.

Novim Izmjenama i dopunama Kaznenog Zakona na snazi od 5. siječnja 2019. godine propisano je novo kazneno djelo Prisile prema zdravstvenom radniku ( članak 315. a), slijedom kojeg se počinitelj tog kaznenog djela koji doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika koji zdravstvenu djelatnost obavlja kao javnu službu silom ili prijetnjom spriječi u obavljanju njegove zdravstvene djelatnosti kažnjava zatvorom do tri godine.

Ako je kaznenim djelom doveden u opasnost život ili tijelo doktora medicine, doktora dentalne medicine ili drugog zdravstvenog radnika ili mu je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u priopćenju Ministarstva.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara