Novinarka koju su tukli po Glavaševom nalogu: "Glavašu sam rekla da ću mu slati cigarete u Haag"

SNEŽANA BERIĆ, bivša dopisnica "Politike" iz Osijeka, za Index je kazala kako se više puta poslije rata susretala sa čovjekom za kojeg tvrdi da je naložio njeno maltretiranje i premlaćivanje, te da ju je osobno ošamario.

Novinarka koja je sad u Beogradu u razgovoru za Feral Tribune izjavila je novinaru Dragi Hedlu kako su je vojnici Branimira Glavaša tukli, maltretirali i prijetili joj smrću u rujnu 1991.

Prema njenim riječima, nakon što su je priveli u zgradu Sekretarijata za narodnu obranu, Branimir Glavaš ju je također udario.

"Nisam planirala da moje prisjećanje o tim tragičnim događajima ispada kao moje hvaljenje ili kukanje." - izjavila je za Index Snežana Berić. Misli da je suđenje Glavašu, koje se čini sve izvjesnije, politički motivirano.

"Ako su odlučili doista se razračunati sa ratnim zločinima počinjenima sa hrvatske strane, onda je to, pogotovo s obzirom na to tko drži vlast Osijeku, političko pitanje." - kazala je Berić

"Ispada da je sada Glavaš kriv za sve, što nije točno. Bit priče je da su se takve stvari događale Srbima širom Hrvatske. Odvođeni su sa radnih mjesta, iz svojih stanova, kupljeni na ulici." - upozorava Snežana Berić.

"Radila sam po Hrvatskoj sve do 2003, želeći pokazati kako se ne bojim Glavaša ni njemu sličnih." kaže Berić, pa se prisjeća kako joj je Glavaš, svaki put kada bi se sreli, prilazio cinično se cerekajući.

"Viđala sam ga u Vukovaru, na otvaranju autoputa kroz Zapadnu Slavoniju, na pregovorima između Hrvata i Srba u Osijeku i svaki put mi je prilazio. Tako sam mu jednom prilikom, kad mi ga je već bilo dosta, rekla kako ću mu slati "šteke" cigareta u Haag" - prisjeća se poslijeratnih iskustava sa Glavašem.

Snežana Berić nije htjela potvrditi da li će svjedočiti u postupku protiv Glavaša, ali događaje iz tog razdoblja ne želi previše evocirati i sve to smtra užasnim iskustvom iz ratnog pakla Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš: Zahvaljujući meni ona je preživjela

Branimir Glavaš je u razgovoru za Index kategorički odbio mogućnost podizanja optužnice protiv njega: "Do nikakvog suđenja i optužnice neće doći. To su samo bolesne želje Drage Hedla koji zloupotrebljava medije za liječenje osobnih frustracija."

Za novinarku Berić kaže da je poznata po "svojim pročetničkim izvješćima početkom srpske agresije. Sada to tumači riječima kako se inatila, bila tvrdoglava, jer se želi prikazati kao nekakva nezavisna novinarka."

"Ako ima minimum elementarnog poštenja, morali bi mi biti zahvalana, što je zahvljaujući meni izvukla živu glavu. U rujnu 91 kada je ljudski život u Osijeku nije vrijedio ni pišljiva boba, svojim autoritetom sam je u potpunosti zaštitio i nisam dozvolio da ju se maltretira." - kazao nam je Glavaš.

"Nju je maltretiralo nekoliko pripadnika Hrvatske vojske koji su živjeli u istom dijelu gradu kao i ona. Tada sam osobno naložio da joj se ne smije ništa dogoditi i stavio je pod zaštitu MUP-a" - napominje saborski zastupnik koji je za vrijeme rata uživao ogroman autoritet u Osijeku.

Navodi kako je nad vojnicima koji su napali Snežanu Berić izvršena kriminalistička obrada, ali ističe kako se radi o vojnicima koji nisu bili ni blizu Sekretarijata za narodnu obranu u kojem je on stolovao.

"Posebno me nasmijalo kako govori da su joj vojnici prijetili da će joj izvaditi lijepe oči. Pa ona je ružna ko krampus, primjer je ružne žene. Umjesto laži koje plasira, trebala bi do groba biti zahvalna Branimiru Glavašu" - završio je ratni zapovjednik Sekretarijata za obranu u Osijeku.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara