Novo "Novo, novo vrijeme" - Likovi su novi, a sve je ipak ostalo isto

Novo "Novo, novo vrijeme" - Likovi su novi, a sve je ipak ostalo isto

Tekst: Petar Vidov
Foto: Marko Miščević / Cropix


KINO Europa dupkom su ispunili politički uglednici koji su se poželjeli vratiti deset godina unatrag. Omogućili su im to Igor Mirković i Rajko Grlić, koji su sa punim desetljećem odmaka, ponovo organizirali projekciju svog kultnog dokumentarca "Novo, novo vrijeme". S jednakim uspjehom kao i nekad, možda i većim. Publiku je ponovno oduševila legendarna scena u kojoj Borislav Škegro krade bocu rakije, kao i primjedbe Ivana Jakovčića kako "Stipe Mesić nema šanse da postane predsjednik".

"Novo, novo vrijeme" vrijedna je zabilješka prijelomnog razdoblja hrvatske povijesti i politike, dokumentarac koji počinje smrću Franje Tuđmana, a završava Mesićevom inauguracijom. Grlić i Mirković u svom su filmu zabilježili prve "prave" demokratske izbore u Hrvatskoj, kako parlamentarne na kojima je pobjedu odnijela koalicija Ivice Račana, tako i predsjedničke nakon kojih je na Pantovčak zasjeo totalni autsajder Mesić.

"Novo, novo vrijeme" nikako da stigne

Na večerašnjoj projekciji autori izvornog dokumentarca ujedno su snimali i njegov nastavak, koji će na RTL-u biti prikazan nakon što Mesićevo mjesto na Pantovčaku zauzme treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović. No, usprkos prikladnom glamuru koji je večeras vladao Kinom Europa, nakon završetka projekcije, kad su se svijetla upalila, ostalo je nažalost samo gorko saznanje da se ništa, zapravo, nije promijenilo.

"U deset godina promijenili su se neki ljudi. Neki su nažalost umrli, neki više nisu aktivni u politici, a neki su i dalje tu. U Hrvatskoj nažalost uvijek traje neka tranzicija prema boljem, pravednijem, bogatijem... Pa tako traje i danas", izjavio je za Index nakon projekcije predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Predsjednika u bijeloj uniformi zamijenio premijer u besprijekornim odijelima i skupim satovima

Hrvatska je iza sebe ostavila "mračne devedesete" i uspjela je, barem formalno, pobjeći od aveti "velikog diktatora" Franje Tuđmana. "Malo je vjerojatno da ćemo za deset, dvadeset ili trideset godina opet imati predsjednika u bijeloj uniformi", primijetio je Mesić analizirajući odgledani film u razgovoru s autorom Igorom Mirkovićem. Hrvatski politički lideri danas doista imaju nešto drugačiji "dress code" (pa se umjesto bijele uniforme šepire skupim satovima op.a.), ali mnoge su navike ostale iste.

Vrlo je upečatljiva scena u filmu u kojoj Ivan Jakovčić, nakon što je primio rezultate trećesiječanjskih izbora, govori kako "nema više HDZ-a". Čudio se i Mesić u "Novom, novom vremenu" brzini kojom se do jučer vladajuća i uvjerljivo najmoćnija stranka počela raspadati. "Rock je pobijedio folk", čulo se u stožeru Račanovog SDP-a dok se slavila pobjeda uz Gorana Baru i članove "Majki" koji su bili među najžešćim zagovornicima političke promjene među glazbenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuništivi HDZ

Jakovčićeva je prognoza potpunog nestanka HDZ-a s političke scene, danas to znamo, bila pogrešna. "On je imao nekoliko pogrešnih procjena u ovom filmu, ali mislim da on to danas prima s osmjehom i s autopodsmjehom, što je osobina velikih karaktera. HDZ je ostao jaka stranka, ali to nije nešto s čime bih se ja trebao baviti", rekao je Milanović.

A iako je HDZ Ive Sanadera Hrvatsku doveo u situaciju koja dosta podsjeća na vrijeme prije "Novog, novog vremena", Milanović si danas ne može dopustiti da se, poput svog kolege Jakovčića, zalijeće s prognozama o propasti najvećeg političkog rivala. "Ja vjerujem da će SDP nakon idućih izbora zajedno s partnerima HNS-om i IDS-om, ali i svima onima koji žele napredniju Hrvatsku imati priliku da radi posao", oprezan je Milanović, koji je vjerojatno i sam svjestan da revolucionarnog naboja i želje za promjenama koji su bili prisutni na prijelazu tisućljeća danas u hrvatskom narodu više nema.

Sve se mijenja, ostaje samo Vladimir Šeks

No, "Novo, novo vrijeme" doista nam je donijelo i neke nove stvari. Prije svega nova politička lica. Mnogi će reći kako se u hrvatskim političkim krugovima vrte uvijek iste face, ali gotovo svi centralni likovi Mirkovićevog i Grlićevog dokumentarca danas su ili pokojni ili u političkoj mirovini. Posebno su upečatljive korjenite promjene u vodstvu HDZ-a s obzirom na doba kad je kormilo u svojim rukama držao Ivić Pašalić. Stipe Mesić vjeruje da su oni nestali s političke scene zato što su uvijek ionako bili u sjeni velikog vođe Franje Tuđmana. "To je ono što smo mi željeli promijeniti, htjeli smo promijeniti ulogu predsjednika i privukli smo ljude koji su glasali za slobodu i jednakost, za detuđmanizaciju", kaže Mesić.

No, morao je primijetiti kako se jedan od aktera "Novog, novog vremena" zadržao usprkos svim promjenama. "Vidjeli smo večeras i Vladimira Šeksa, on je simbol za neuništivost", kaže predsjednik na odlasku dok obilježava točno deset godina otkad je došao na Pantovčak i priprema se prepustiti palicu svom nasljedniku Josipoviću. U kojem vidi čovjeka koji će nastaviti njegovu borbu.

Ivo Josipović već je donio promjenu - nije bio u zatvoru!

"Ivo Josipović već je donio jednu veliku promjenu. On je prvi koji je izabran, a da nije bio u zatvoru. A to je jako dobro", nasmijao se Mesić, ali zatim u nešto ozbiljnijem tonu ipak primijetio kako se nadao da će Hrvatska postati pravna država u punom smislu već za njegovog prvog mandata. A to nije još ni danas. "Određeni pomak je napravljen, ali time nisam još zadovoljan. Nas i dalje čeka reforma pravosuđa, a težinu problema pokazuju i afere o kojima čitamo svaki dan. Te su afere uvijek vezane uz vlast i to ćemo iskorijeniti tek kad promijenimo regulative. Ja to, nažalost, zbog glasačke mašinerije u Saboru nisam uspio napraviti", kaže Mesić.

Ivica Račan se, saznali smo u filmu, prije trećesiječanjskih izbora bojao da će HDZ pokušati ukrasti glasove ako rezultat ne bude išao u njihovu korist. Toga se prisjetio i Mesić, koji kaže da su strahovi SDP-ovog lidera bili opravdani. "Izborna prijevara bila je realna opasnost. Svi mi znamo da je za pobjedu na izborima najvažnije animirati birače. Ali HDZ je imao brojače. A ni oni nisu bili ništa manje bitni", rekao je Mesić, te malo bocnuo autora "Novog, novog vremena" Igora Mirkovića kazavši kako mu "nije bilo neugodno sebe gledati na ekranu zajedno s publikom zato što su ga smatrali autsajderom pa ga nisu puno snimali".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara