Novo pismo majke čiji se sin ubio u Sarajevu: Ne kaznimo li zlostavljače, posljedice će biti krvave

Novo pismo majke čiji se sin ubio u Sarajevu: Ne kaznimo li zlostavljače, posljedice će biti krvave

Screenshot: Al Jazeera/YouTube

ALISA MAHMUTOVIĆ, majka 14-godišnjeg Mahira iz Sarajeva koji si je oduzeo život nakon što je u Međunarodnoj školi na sarajevskoj općina Ilidža trpio sustavno seksualno i verbalno nasilje od vršnjaka, napisala je još jedno pismo u kojem proziva školu koja je u priopćenju izjavila kako o zlostavljanju nitko ništa nije znao.

"Ja sam od profesora, istina samo u aluzijama, i čula za zlostavljanje mog djeteta, a od drugih roditelja direktno, ali ne i to da su ga silovali i vezivali, pri tom ga udarajući, za radijator. Ali profesori ne smiju u javnost. Pretpostavljam, ne napamet, zbog posla. Nije da ne razumijem, ali se pitam kako će se sutra pogledati u ogledalo, hoće li se sjetiti Mahira kad budu imali svoju djecu? A što će tek oni koji je već imaju", pita se Mahirova majka.

Bezuspješna inicijativa

Kako piše radiosarajevo.ba, ona tvrdi da su roditelji poduzimali inicijativu, ali bezuspješno.

"Uzalud ako ne dolazite autom ambasadorskih tablica ili prestižnim džipovima, ili vam netko od roditelja nije poslijeratni tajkun", kaže Alisa Mahmutović.


Kaže kako je laž da se pored održavanja redovnih roditeljskih sastanaka, komunikacija škole s roditeljima, odvija i u vidu posjeta roditeljskom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jesu li redovni školski sastanci dvaput godišnje, u kojoj je to školi tako? Roditelji se međusobno ne znaju – u kojoj je to školi tako? Komunikacija je bila više neverbalna jer je jedan razrednik bio za sve osme razrede i samo nam je dijelio popis ocjena i vladanja, a pritom nije ni znao jezik zemlje u kojoj radi – u kojoj je to školi tako? Djeca nisu imala nikakve časove razredne zajednice, na kojima bi mogla iznijeti svoje probleme. Svi smo se patili da razumijemo njihov turski engleski – u kojoj je školi, a i zemlji tako", pita se Alisa.

Kaže kako pritužbi nije moglo ni biti zbog prijetnji kojima je bio izložen njezin sin.

"Kakve pritužbe, kad mi moje dijete nije dalo da vam se približim jer bi ga zlostavljači još više mučili, u tom slučaju bi bio “materin peško”, budući da su s vaše strane bili sasvim zaštićeni jer su redovno pohađali džumu namaz (muslimanska molitva petkom, op.a.), a to je bila ulaznica u VIP klub što je Mahira od svega toga otjeralo. Jer, kako moj pokojni Mahir reče – tko ode na džumu i ispuni imanske šarte, kako su ih učili vaši pedagozi, može raditi sve što hoće. Kako da moje dijete prijavi, i to meni, zlostavljanje kad su ga ucjenjivali da će nauditi njegovoj majci i ocu? Kako da to prijavi, kad su mu prijetili da će mu majku prodati u bijelo roblje? I to je prijavljeno MUP-u i Tužilaštvu, i to iz prve ruke", piše Mahirova majka.

Za prijetnje saznali prekasno

Kaže kako su za prijetnje saznali prekasno, u trenutku kad se Mahir već zatvorio u čahuru i podignuo zid oko sebe.

Na kraju pisma dječakova majka poručuje: "Ne kaznimo li zlostavljače – posljedice će biti višestruke i porazne. Mi ih onda nagrađujemo. A te posljedice će biti krvave".

Podsjetimo, nakon što si je njen sin oduzeo život skočivši s 8.kata majka je napisala pismo koje je dirnulo cijelu regiju, a stravične detalje zlostavljanja otkrio je dječakov očuh.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara