Novo radioaktivno zračenje u Europi, Rusija poriče da je iz njihove nuklearke

Novo radioaktivno zračenje u Europi, Rusija poriče da je iz njihove nuklearke
Foto: EPA

RADIOAKTIVNO zračenje niskog intenziteta registrirano je u sjevernoj Europi prošli tjedan, a neki stručnjaci vjeruju da dolazi iz zapadne Rusije. 

Rusija pak poriče da zračenje dolazi iz jedne od njenih nuklearnih elektrana. 

Dužnosnici za nuklearnu sigurnost iz Finske, Norveške i Švedske priopćili su prošlog tjedna da su detektirali koncentraciju radioaktivnih izotopa višu od normalne u atmosferi iznad Skandinavije i nekih arktičkih regija. 

Nizozemska: Oštećenje elementa goriva u nuklearnoj elektrani

I dok je Švedska Služba za radijacijsku sigurnost u utorak izjavila kako nije moguće potvrditi izvor radijacije, nizozemski Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš analizirao je podatke koje je dobio od svojih skandinavskih susjeda i zaključio da radijacija dolazi upravo "iz smjera zapadne Rusije". 

"Radionuklidi su umjetni, dakle napravljeni ljudskom rukom. Sastav nuklida može indicirati oštećenje elementa goriva u nuklearnoj elektrani, ali specifična lokacija izvora ne može se identificirati zbog ograničenog broja mjerenja", dodali su Nizozemci, prenosi Independent

Rusko državno tijelo za nuklearnu energiju Rosenergoatom izjavilo je pak da dvije nuklearne elektrane na sjeverozapadu zemlje, NPP Lenjingrad i NPP Kola, rade normalno i da nisu prijavljena nikakva curenja radijacije. 

Rusija: Nikakvi incidenti (u nuklearnim elektranama) nisu prijavljeni

"Nije bilo nikakvih pritužbi o radu opreme. Ukupne emisije specifičnih izotopa u gorespomenutom razdoblju nisu premašile referentne brojke. Nikakvi incidenti vezani uz ispuštanje radionuklida izvan struktura za zadržavanje nisu prijavljeni", rekli su iz Rosenergoatom, koji je dio ruske državne tvrtke za nuklearnu agenciju Rosatom, za rusku novinsku agenciju Tass

Dodali su kako se razine zračenja u obje nuklearne elektrane nisu mijenjale ovog mjeseca te da su i dalje na razini koja odgovara normalnom radu reaktora, a koja ne premašuje razinu prirodnog zračenja. 

Međutim, i izvršni tajnik Organizacije za sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja (CTBTO) Lassina Zerbo izvijestio je u petak preko Twittera da je stanica za mjerenje radijacije u Stockholmu detektirala tri radioaktivna izotopa - Cs-134, Cs-137 i Ru-103 - u razinama višima od normalne, ali ne dovoljno visokima da bi bile štetne za ljudsko zdravlje. 

Rusija lani negirala nuklearni incident, na kraju priznala

Te su čestice detektirane 22. i 23. lipnja, precizirao je. 

>>Ruske mjerne stanice za radijaciju tajanstveno su se ugasile nakon eksplozije

Podsjetimo, Rusija je imala zabrinjavajuć incident sa skokom razine radioaktivnog zračenja između 4 i 16 puta u kolovozu prošle godine, pri lansiranju novog projektila na nuklearni pogon s morske platforme na sjeveru zemlje. Pet nuklearnih inženjera poginulo je u toj nesreći. Zanimljivo, ruske vlasti su u početku negirale da je došlo do porasta radijacije.

CTBTO je tada upozorio da su dvije ruske radionuklidne mjerne stanice, nazvane Dubna i Kirov, prestale odašiljati podatke u roku od dva dana nakon eksplozije.

Rusija trenutno ima 10 aktivnih nuklearnih elektrana i još nekoliko u izgradnji, a Rosatom je sklopio ugovore o izgradnji nuklearnih elektrana sa zemljama poput Indije, Irana i Turske. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara