"Novootkriveno" pleme u Amazoni prvi put otkriveno prije sto godina

U SVIBNJU prikazane snimke "tek otkrivenog" amazonskog indijanskog plemena Envira pokazivale su pripadnike plemena koji su gađali lukovima i strijelom zrakoplov koji ih je nadlijetao. No, kako se pokazalo, to "nepoznato" pleme, već je otkriveno prije gotovo sto godina.

Otkriveno nepoznato pleme indijanaca, helikopter gađali strijelama

Autor fotografija i kratkog filma koji su u kratko vrijeme obišli svijet, 61-godišnji José Carlos Meirelles, priznao je kako je znao da je pleme otkriveno još 1910. godine, no htio je dokazati kako u područjima Amazone još uvijek postoje plemena koja nikada nisu imala kontakt sa svijetom.

Gađali "veliku pticu"

Meirelles je zaposlenik brazilsko-indijanske agencije, gdje radi kao stručnjak za autohtona indijanska plemena. U razgovoru za televizijsku postaju Al-Jazeera otkrio je kako je dobio zrakoplov na korištenje, a prvo što je želio provjeriti je bilo koliko su istinite priče o plemenu.
  
"Krenuo sam prema koordinata koje sam znao već godinama. Dva dana prelijetao sam područje u radijusu od 150 kilometara no nisam vidio ljude, s obzirom da se sklanjaju u strahu od 'velike ptice'. Kada sam mislio da je sve gotovo jer sam treći dan trebao vratiti zrakoplov, odjednom sam vidio muškarce obojane u crvenu boju s lukom i strijelom", prepričao je Meirelles dodajući kako crvena boja vjerojatno simbolizira da je pleme spremno za rat.

Htjelo se zaštititi pleme

Činjenica da su bili spremni za rat, Meirelles tumači da je zajednica sretna i zdrava te odlučna u obrani svog teritorija. Iako je politika i praksa da se ne upada na teritorij plemena u Amazoni te ne ostvaruje kontakt, ovaj stručnjak objasnio je svoj postupak riječima da je htio zaštiti pleme. Da je u tome i uspio potvrđuje i činjenica da je službeni Peru preispitao politiku naseljavanja graničnih područja.

"Obično  izolirana plemena evidentiramo i GPS sustavom obilježimo područje bez ikakva kontakta s njima. Postavljaju se i promatračnice sa sigurne udaljenosti kako bi bili sigurni da su plemena uistinu i zaštićena", objasnio je Meirelles na kraju.  

I.Ć.
Foto: AP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara