Nuklearka Krško zbog remonta staje s radom na mjesec dana

Nuklearka Krško zbog remonta staje s radom na mjesec dana
Foto: FAH
 
NUKLEARNA elektrana Krško (NEK) zaustavit će rad u noći sa subote na nedjelju zbog redovitog remonta koji će trajati nešto kraće od mjesec dana, najavila je danas uprava nuklearke. 
 
Redoviti remont započet će u nedjelju 1. travnja isključenjem elektrane iz elektroenergetske mreže, a predviđa se da će kompleksan remont trajati nešto manje od mjesec dana pa bi nuklearka u mrežu opet trebala biti uključena krajem travnja.
 
Time se završava 29. gorivi ciklus, koji je počeo nakon remonta 5. studenoga 2016. godine, u kojem je nuklearka radila stabilno, uz ispunjavanje visokih standarda u nuklearnoj energetici. U 18 mjeseci od zadnjeg remonta NE Krško u mrežu isporučila je 8,37 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije, rekao je na konferenciji za novinare u Krškom direktor nuklearke Stane Rožman.
 
Troškovi remonta oko 100 milijuna eura
 
Troškovi remonta iznosit će oko 100 milijuna eura, a NEK će ih pokriti vlastitim sredstvima, rekao je Rožman.
 
Prema iznijetim podacima, zamjena nuklearnog goriva stajat će približno 46 milijuna eura, troškovi svih usluga procijenjeni su na oko 32 milijuna eura, a robe ili oprema oko 22 milijuna eura. 
 
U remontu nuklearke, čiji su suvlasnici slovenska Gen energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), radit će 600 zaposlenika NEK-a i oko 1200 vanjskih suradnika.
 
Tri glavna područja radova tijekom remonta su zamjena istrošenog goriva, redovno održavanje postrojenja i uređaja te tehnološka dogradnja odnosno modernizacija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
4200 radnih zahvata obavit će se tijekom remonta
 
Tijekom remonta obavit će se više od 4200 različitih radnih zadataka.
 
Kao veće zahvate održavanja tijekom ovogodišnjeg remonta iz nuklearke navode zamjenu 56 gorivih elemenata, ultrazvučni i vizualni pregled gorivih elemenata jezgre novog gorivog ciklusa, pregled generatora, zamjenu elektromotora i unutarnjeg dijela reaktorske crpke, pregled reaktorske posude i opreme pod tlakom, itd. 
 
Tijekom ovogodišnjeg remonta provest će se devet modernizacija, koje se mogu podijeliti u dvije cjeline - modernizacija za povećanje pouzdanosti pogona te modernizacija sukladno programu dogradnje sigurnosnih sustava, a riječ je o drugoj fazi sigurnosne nadgradnje koja će u cijelosti biti dovršena 2021. godine. 
 
Najzahtjevnija je izgradnja komandne sobe
 
U upravi NEK-a najzahtjevnijim dijelom remonta označavaju izgradnju pomoćne komandne sobe, što je dio programa nadogradnje sigurnosti. Pripremni radovi izvedeni su još za vrijeme zadnjeg remonta prije godinu i pol dana, a tijekom ovogodišnjeg će se provesti najvažniji dio projekta jer će se u pomoćnoj komandnoj sobi uspostaviti funkcionalnost sigurnosne opreme potrebne za sigurno zaustavljanje elektrane.
 
Tijekom remonta obavit će se i niz drugih zahvata na održavanju i dogradnji opreme, istaknuo je Rožman, koji je na čelu nuklearke još od 1988. godine. 
 
Rožmanu u travnju istječe zadnji petogodišnji mandat, ali kaže da je spreman na toj dužnosti ostati još pet godina te pomagati u vođenju nuklearke i dalje bude li potrebno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara