Škegro kaže da je privatizacija spasila Hrvatsku, i da je Todorić dobio jamstva protiv njegove volje

Škegro kaže da je  privatizacija spasila Hrvatsku, i da je Todorić dobio jamstva protiv njegove volje

Foto: Index

NAKON Rohatinskog, o Agrokoru je svjedočio Borislav Škegro. Škegro tvrdi da nije želio dati jamstva Agrokoru, a da je svjedočiti samo da bi izbjegao moguću kaznu od pet godina zatvora.  Pratite svjedočenje na Indexu

Jeste li u vrijeme svih svojih mandata kao ministar financija bili involvirani u privatizaciju tvrtki iz sustava koncerna Agrokor", pita Milijan Brkić.

"Dugo sam bio u Vladi, cijelo to vrijeme sam bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo. Slijedom te funkcije pripadao mi je niz dužnosti vezanih uz privatizaciju, ali ne za pojedine tvrtke nego za velike projekte. Što se tiće Agrokora, vjerovali ili ne Agrokor tada nije bio nikakva posebna tema", odgovorio je Škegro.

Tuđman se nije bavio privatizacijom

"Neki od svjedoka su vas svrstali u skupinu koja je odlučivala o privatizaciji. Je li bilo takvih sastanaka u uredu predsjednika republike ili na sastancima predsjedništva HDZ-a? Jesu li se odluke donosile u nazoćnosti predsjednika Tuđmana", pita Brkić.

"Ne predsjednik Tuđman se time nije bavio. Postojala je prešutna podjela rada. Predsjednik se bavio obranom vanjskim i unutarnjim poslovima, a Vlada svim ostalim. To znači da se predsjednik uopće nije bavio privatizacijom osim u osjetljivim slučajevima. Mnogi su preko Ureda predsjednika pokušavali stići prednost, ali nikada nas Tuđman nije zvao i tražio da se proda ili da nekome. ", tvrdi Škegro

Radnici Zvijezde su izašli na ulice jer smo htjeli odbiti jamstvo

"Imate li informacije o državnim jamstvima Agrokoru", pitao je Brkić.
Ja sam to jamstvo skoro zaboravio dok me jedan portal nije podsjetio ove godine. Pribavio sam tada dokumentaciju o tom jamstvu. Kao prvo uopće nisam dao jamstvu. Bio sam silno protiv tog jamstva, a svejedno sam ga potpisao na isti način na koji su Lex Agrokor potpisali Kolinda Grabar Kitarović i Božo Petrov. Jedini sam po funkciji mogao otpisati jamstvo kada je Vlada odlučila o njemu. Moj zamjenik je u zapisnik rekao da je zahtjev došao iz Ministarstva poljoprivrede i da je zbog toga bilo pritisaka. Radnici Zvijezde su na dva sata blokirali promet u Zagrebu, a mene su optužili da uništavam njihova radna mjesta", rekao je Škegro. Tvrdi da je to jamstvo bilo mimo procedure, pravila i mimo njegove volje.

"Zašto ste potpisali da država pomogne privatnom poduzetniku, usprkos pritiscima", pitao je Ivan Lovrinović.

"Ja sam bio jedini ovlašteni potpisinik kad je Vlada donijela odluku o jamstvu", odgovorio je Škegro.

"Dakle vi ste potpisali, zašto niste podnijeli ostavku", pitao Lovrinović.

Nije pregazio principe

"A to, to bi vi. Moj zamjenik na sjednici na vladi tada rekao da je situacija s jamstvima alarmantna i da probijamo proračun za jamstva. Notorno je da nema toga tijela u demokratskom sustavu da će uvijek svi biti svaku odluku. Meni je 14 posto proračuna ovisilo o prodaji Hrvatskog telekoma i da to provedem nisam dao ostavku", odgovorio je Škegro.

"Dakle niste htjeli žrtvovati svoju funkciju iako se to protivilo vašim principima", pita Lovrinović.

"Nisam pogazio svoje principe i ovdje sam samo zbog zapriječene kazne od pet godina zatvora. Da toga nema ne bi došao ovdje da vas podsjećam na zapisnike koje ste mogli sami naći. Ne želim da me se proglašava amoralnom osobom", rekao je Škegro.

Ne zna koliko je jamstava Agrokoru potpisao

"Koliko ste još jamstava potpisali za kompanije iz koncerna Agrokor", pitao je Lovrinović.

"Ne znam. Moglo je ih biti deset, a moglo je biti i nula", odgovorio je Škegro.

Zaiskrilo je između Lovrinovića i Škegre. Miljenić ga upozorava da svoje komentare ostavi za kasnije i izvan dvorane istražnog povjerenstva. Upozorio ga je da članovi povjerenstva imaju pravo napadati svjedoke.

"Ali je jako želim polemizirati s članovima povjerenstva", rekao je Škegro.

"Dosta, nećete usmjeravati pitanja niti polemizirati", viknuo je Miljenić.

Svađa Škegre i Lovrinovića

"Zašto izbjegavate odgovoriti na pitanje kolika je naknada Fondovima za gospodarsku suradnju, ja znam da je bila dva posto", pita po peti put Lovrinović.

"Sad me se pita ono što se očito zna, ali nije bila dva posto. Izračun je bio fundamentalno različit", rekao je Škegro na što je Lovrinović ustvrdio da Škegro od svjedočenja pravi igrokaz.

"Kako je moguće da je jedan FGS uložio u Agrokor novac koji nije bio za to namijenjen", pita Lovrinović.

"Od mene se traži da komentiram nešto što je napravio konkurentski fond. Kad ti fondovi naprave nešto loše onda su to Škegrini ili sotonski fondovi, a kada naprave nešto dobro su to Marasovi fondovi", požalio se Škegro.

Nitko nije problematizirao privatizaciju Agrokorovih tvrtki

"Je li vaš imperativ bio privatizirati što veći broj poduzeća", pitao je Ante Babić.

"Apsolutno. To je bio dio političkog programa predsjednika Republike i Vlade. Šest dana je 1994. trajala rasprava u Saboru o privatizaciji. Puno toga što vas zanima se vidi iz te rasprave. Nitko tada u tih šest dana, u kojoj se tuklo iz svih oružja, nije spomenuo Agrokor ili da bi bio bilo kakav problem s pretvrobom i privatizacijom. Tek nakon mog završnog izlaganja je jedan zastupnik u ružnom kontekstu spomenuo Tuđmana, Kutlu i Todorića", rekao je Škegro.

"Zašto se zanemarivalo da s u privatizacii malo ili nikako sudjelovali naši iseljenici", pita Babić.

"To je stvar očekivanja. Neki su očekivali da će naši iseljenici s golemim kapitalom investirati u Hrvatsku. To se nije dogodilo, ali mogu istaknuti grupaciju Lukšić koja je uložila veliki novac", kaže Škegro.

I Škegro bi uložio u Jamnicu

"Bio je dojam da je HDZ imao monopol na privatizaciju i da je to velika pljačka", rekao je Babić.

"Evo konkretnog slučaja. 1992. godine je donesena odluka o pretvorbi jedne tvrtke. Odluku je donio upravni odbor i predsjednik Dragutin Kalogjera, procjenu je radio Coning Varaždin, odlučilo se dokapitalizaciju jer je tvornica bila skoro sravnjena sa zemljom. Na natječaju je pobijedio Agrokor. I onda je dolaskom kolaicije predvođene SDP-om i HSLS-om donešen zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije. Revizija je za tu tvrtku a radi se o Jamnici, ustvrdila da su prihodi premašili plan privatizacije, da je jako porastao broj radnika. Revizija je tvrdila da nema ni jedne primjedbe na privatizaciju Jamnice. Što je tu onda loše. Da sam mogao i ja bih s ovim što znam uložio u Jamnicu", rekao je Škegro.

"Imali smo strašne situacije, sjećam se da je Peniću došao invalid koji je Peniću u fondu za privatizaciju stavio bombu na stol i tražio dionice. Pa vi ne dajte", raspričao se Škegro na Babićevo pitanje o tome jesu li branitelji sudjelovali u privatizaciji.

"Je li po vama privatizacija provedena upsješno i pošteno", pitao je Babić.

Škegru brine mogu li se njegove riječi tumačiti kao politički progon

"Ja sam davno objavio rad pod naslovom Kako je privatizacija spasila Hrvatsku. Ljudi već godinama slušaju bjesomučnu propagandu, ali ja samo mogu reći da je privatizacija spasila Hrvatsku, a danas je problem što padaju mitovi. Jedan od tih mitova je izjednačavanje Agrokora i HDZ", rekao je Škegro.

Škegro pita ima li nešto u njegovim argumentima i izjavama što bi Todorić mogao koristiti tvrdeći da se protiv njega vodi politički progon.

"Moj stav je da nema ničega ni što ste vi, niti bilo koji drugo svjedok rekao što bi se moglo tako tumačiti. Vi možete najbolje procijeniti jeste li utjecali na nečiji politički progon", odgovorio mu je Miljenić.

 "Rekli ste da je jamstvo Agrokoru odlučila Vlada, a vi ste bili samo potpisnik. Kasnije ste tvrdili da se radi o propustu jednog vašeg pomoćnika. Možete li to komentirati", pita Grmoja.

Škegro tvrdi da je pomoćnik mimo njega progurao jamstvo Agrokoru

"U dokumentaciji koju ćete dobiti vidjet ćete da me  u prethodnom mišljenju potpisuje moj pomoćnik. Neposredno pred izbore aovjedni lanci popuštaju i možemo voditi veliku raspravu o tome", odgovorio je Škegro.

"Tvrdite da je vaš pomoćnik donio tako veliku odluku bez da se konzultirao s vama", traži Grmoja pojašnjenje.

"Ne samo da se nije konzulturao, nego je čekao trenutak kad sam ja bio na putu", ustvrdio je Škegro rekavši da su mnogi dužnosnici kod donošenja odluke o jamstvu bilo na godišnjem odmoru.

"Nije bilo nas ključnih igrača, dano je još nekoliko jamstava na toj sjednici Vlade", rekao je Škegro.

"Tko je iz Minsitasrtva poljoprivrede tražio to jamstvo", pitao je Grmoja.

"Pretpostavljam da je to bio tadašnji ministar, zapisnik sa sjednice Vlade je povjerljiv podatak, ali vi ga možete dobiti", odgovorio je Škegro.

""Razgovarate li s gospodinom Ramljakom i kad ste zadnji put razgovarali", pita Grmoja.

S Martinom Dalić se često sastaje u kafiću Gold

""Gospodin Ramljak je moj stari prijatelji i cijenio sam njegov rad i uzeo sam ga kao partnera kad smo namjeravali stvoriti jednu malu butique investicijsku i konzultantsku tvrtku. To smo radili do 2007. godine i gospodin Ramljak je otišao na svoju stranu. On je ozbiljan, kompetentan i hrabar čovjek. Zadnji put sam razgovarao s njime  telefonu prije mjesec i pol dana kad sam mu rekao da radi dobar posao"

"Sastajete li se s Antom Ramljakom i MArtinom Dalić u kafiću Gold na Dobrom dolu", pita Grmoja.

"S Ramljakom se tamo nikada nisam sastao, ali s Martinom Dalić se tamo često sastajem. Pitanje je bizarno, ali sad ću organizirati sastanak", odgovorio je Škegro.

Država zaradila na jamstvu Agrokoru

"Mi bismo trebali povjerovati da je netko na dnevni red bez vašeg znanja stavio točku dnevnog reda na Vladu i  to točku kojoj se vi protivite", pitao je Maras.

"Ne baš tako, ali otprilike. Tom sjednicom je predsjedala gospođa Ljerka Mintas Hodak i ona je kreirala dnevni red", odgovorio je Škegro.

 "Najvažnije je da to jamstvo nikada nije došlo na naplatu. Dapače, država je na tom jamstvu zaradila jer je naplatila Agrokoru to jamstvo. To je bilo jedno od rijetkih jamstava koje nikada nisu došla državi na naplatu", rekao je Škegro.

"Jeste li ikako poslije reagirali na to jamstvo koje je izdano protiv vaše volje", pitao je Maras.

"Imao sam itekakvu reakciju, ali ne bih na ovom povjerenstvu ponavljao te riječi", odgovorio je Škegro.

"Jeste li smijenili tog pomoćnika", pitao je Maras.

"Nisam jer je baš to možda bio scenarij koji je priželjkivao. Možda je htio smjenom dobiti preporuku da ga se opet imenuje pomoćnikom nakon sljedećih izbora. Možda je želio utvrditi svoju poziciju", rekao je Škegro.

Mesić je dokazani krivokletnik

 "Kako komentirate tvrdnju Stjepana Mesića da se bez vas ni jedna privatizacija nije mogla obaviti", pitao je Maras.

"Vjerujete li vi gospodinu Mesiću? Gospodin Mesić, u dva puta birani predsjednik Republike, je dokazani krivokletnik i ne može mu se vjerovati. Međutim, u ovom slučaju je djelomično u pravu jer je Tuđman zaista sa mnom razgovarao o osjetljivim i strateškim privatizacijama. Međutim, s Ivićem Pašalićem Tuđman sigurno nije razgovarao s privatizacijama", rekao je Škegro i dodao da Pašalić nije donosio odluke vezane uz privatizaciju.

"Je li vam logično da Ivić Pašalić kao liječnik ispred HDZ-a bude imenovan u Upravni odbor za privatizaciju", pitao je Maras.

"Vrlo je logično. U jednom trenutku je u Vladi sjedilo šest liječnika, znate li kakav je to blok", odgovorio je Škegro i upitao Marasa kako ga nije sram stalno insinuirati te da je ovo njemu četvrto istražno povjerenstvo i da su ispred njega sjedili puno veći igrači.

Torbarenje Unikonzuma nije bilo ništa posebno

 "Poznajete li gospodna Josipa Petrovića", pitao je Maras.

"Ne, ali znam ga iz medija", odgovorio je Škegro.

"Jeste li upoznati s privatizacijom Unikonzuma", pitao Maras.

"Čitao sam izvješće revizije", rekao je Škegro.

"Jeste li ikada osobno dobili informaciju o torbarenju dionicama Unikonzuma", pita Maras.

"Svakodnevno smo primali takve prijave, ali Unikonzum nije ni po čemu iskakao", tvrdi Škegro.

Iznenadilo ga imenovanje Martine Dalić

"Je li istina da je Martina Dalić na vaš prijedlog došla na mjesto ministrice u Vladu Jadranke Kosor", pitao je Maras.

"Ne, to je i meni bilo veliko iznenađenje", odgovorio je Škegro.

"Je li Ramljak u vrijeme kad ste bili partneri radio ikakav posao s Agrokorom", pita Maras.

"Po mom sjećanju ne", odgovara Škegro.

"Jeste li savjetovali premijera oko Lex Agrokora", pitao je Maras.

"Ne, nisam ni znao da da će se donijeti Lex Agrokor", odgovorio je Škegro.

Mesić je tražio usluge u Fondu za privatizaciju

"Je li na vas ikada bilo ikakvih pritisaka dok ste bili u Upravnom odboru Fonda za privatizaciju", pitao je Stjepan Ćurej.

"Cijelo to vrijeme samo me je jedan dužnosnik zvao i tražio usluge. To je bio Stjepan Mesić", rekao je Škegro.

"Jeste li bili član savjeta HNB-a", pita Ivan Lovrinović.

"Da s ponosom sam bio član savjeta HNB-a", odgovorio je Škegro.

Kredit Agrokoru par dana prije pada Vukovara

"Je li vam poznato da je Agrokoru odobren kredit iz primarne emisije HNB-a", pita Lovrinović.

"Da, poznato mi je. No taj je kredit odobren nekoliko dana prije pada Vukovara 1991. godine kada mene nigdje nema ni nacrtanoga. Ja sam tek 1992. godine došao u Savjet HNB-a", odgovorio je Škegro.

"Što vi mislite zašto je baš Agrokoru odobren kredit iz primarne emisije", pita Lovrinović.

"U to je vrijeme guverner časni i veliki Ante Čičin - Šain, član HSLS-a. Ja samo s gnušanjem mogu odbiti bilo kakvu insinuaciju da je on imao bilo kakve nečasne namjere", odgovorio je Škegro.

"Ja sam ukinuo kredite iz primarne emisije jer sam vidio kako oni utječu na hiperinflaciju i kako je novac postajao bezvrijedan. Jedan od ključnih instrumenata je bilo oslobađanje HNB-a od sjetvi, žetvi, brodogradnje i sličnih selektivnih namjena. Ja sam to ukinuo", odgovorio je Škegro.

"Zašto niste pokrenuli pitanje odgovornosti Zagrebačke banke oko tog kredita", pita Lovrinović.

"Kao član Savjeta HNB-a nismo imali nikakve informacije o tome, kako bih ja kao član Savjeta dobio informaciju da je neki činovnik Zagrebačke banke učinio nešto nepravilno. Možda smo i dobili tu informaciju, ali vi očekujete od mene da vam u tri sata ispričam 25 godina nepravilnosti", odgovorio je Škegro.

Strvinarski fondovi su korisni

"Jeste li ikada surađivali s Knighthead fondom", pita Lovrinović.

"Ne, niti znam išta o tom fondu. Znam samo da je to fond koji kada propadne neka tvrtka dolaze pokušati ostatke uništene tvrtke iskorisititi na najbolji mogući način. To je vrlo korisna vrsta fonda", odgovorio je Škegro.

"Što ste mislili kad ste rekli da je megalomanija, pri pokušaju preuzimanja Dione, prevršila svaku mjeru", pitao je Milijan Brkić.

"Agrokor je u to vrijeme bio jako agresivan i to je vjerojatno bio razlog zašto sam to rekao. I predsjedniku Tuđmanu sam to rekao", odgovorio je Škegro.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Agrokor, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Agrokor.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara