O vlasti odlučuju trgovina & Hercegovina

I MILANOVIĆ i Sanader proglasili su se pobjednicima još sinoć.
 
U međuvremenu (do 5:00), glasovi su manje-više prebrojani. HDZ ima 60 (s prijateljima i strancima 66), SDP ima 57 (s prijateljima 67). 

Za sastavljanje većine u Hrvatskom saboru potrebno je 77 zastupnika.
 
U igri je 20 upitnih mandata (HSS, HSLS, HDSSB, HSP i manjine) - pa je u ovom trenutku zaista sve moguće. O tome tko će vladati Hrvatskom odlučit će kroz naredne dane trgovina sa HSS-om te ljudi koji u Hrvatskoj ne žive ili pak žive, a Hrvati nisu. 
 
SDP može i do 87 mandata
 
Prema trenutnom stanju stvari (04:30), SDP sa 57 mandata bi koalicijske partnere tražio u HNS-u i IDS-u. Radi se o ukupno 67 mandata.
 
Iako su predstavnici Srba u prošlom mandatu potpisali potporu Sanaderu, to ne znači da će ovog puta biti bliži HDZ-u. Kada bi se osam manjinskih mandata pribojilo SDP-u, Milanovićeva stranka popela bi se na velikih 75 mandata.
 
Za sastavljanje Vlade SDP-u tada nedostaju najmanje dva mandata, za što će morati pridobiti davne koalicijske partnere iz HSS-a i HSLS-a.
 
Suprotno stavu čovjeka s jabukom, predsjednik HSS-a Friščić izjavio je kako je HSS programski bliži SDP-u. HSS-ovog Jamba lakše je zamisliti uz SDP i HNS nego uz HDZ. Sa HSS-om, SDP bi se popeo do 81 mandata. S nepredvidivim HSLS-om i do 83 mandata.
 
Glavaš sa četiri mandata sigurno neće koalirati sa svojim tamničarima, a SDP-u su ponudili tehničku podršku. S time se SDP penje na golemih 87 mandata, no taj protuprirodni blud možda im neće neophodan.
 
HDZ može do 82 mandata
 
HDZ (60 mandata) apsolutno ovisi o HSS-u, HSLS-u i HSU-u. Što bi ukupno činilo 68 mandata. S jučer ljutim, a sutra pitaj-boga-kakvim HSP-om da se napumpati 69.
 
U tom slučaju, na budućnost Hrvatske mogli bi utjecati građani Bosne i Hercegovine. S njima i dijasporom (pet mandata, čini se) HDZ i prijatelji penju se na 74 mandata.
 
Za sastavljanje Vlade HDZ-u tada nedostaju najmanje tri mandata, za što će morati pridobiti barem trojicu manjinskih zastupnika.
 
Da izbori imaju veze s programima, HDZ bi teško i do spomenutih 74. Ako je vjerovati Friščiću, koji doduše jest ustvrdio da će sa svima razgovarati, HSS je puno bliži Milanoviću i Sanader ne može računati na njihovu potporu. HSLS bez HSS-a ne može ništa, sami nisu dovoljni za pružanje većine pa je za vjerovati da će postupiti kako im Seljaci nalože. 
 
Nije nemoguć niti mini raskol u koaliciji HSS-HSLS pa ni dvostruki raskol HSS-HSS-HSLS. Gdje Friščić i Jambo ne bi išli uz HDZ, Pankretić bi, a Čehok i Đurđa Adlešić - tko će ih znat.
 
No nađu li zajednički jezik sa svih osam, a u Hrvatskoj je to moguće, HDZ će biti prisiljen napraviti brojne ustupke HSS-u, među ostalim raspisati referendum za NATO. 
 
Ako bi toj čudnovatoj koaliciji pribrojili 8 manjinskih mandata, HDZ bi se popeo na 82 mandata. No ako bi u nekom ludilu HDZ ovako i uspio sastaviti vladu, ta vlada ne bi mogla biti stabilna.
 
Pobjednici i gubitnici
 
Pobjednicima ovih izbora sami sebe nazvati mogu SDP-ovci (najveći skok u broju mandata), HDZ (pojedinačno najjača stranka), te HDSSB (iz ćelije u Sabor).
 
Najveći gubitnik je Ante Đapić, kojeg su odlazak Rožića i Tadića skupo koštali. Gubitnici su i "umirovljenici". Parazitski HSU nije uspio uvjeriti birače da je išta više od HDZ-ovog prirepka. 
 
Debakl Đapića i HSU-a, a uspjeh Glavaša i relativno dobri rezultati HNS-a, na ruku idu SDP-u.
 
Jutro je pametnije
 
Iako se niti jedna od udavača osim HNS-a ne usudi noćas prejudicirati ishod izbora, Socijaldemokratska partija, odnosno Zoran Milanović i Ljubo Jurčić čine mi se bližima pobjedi, iako se politički analitičari iz drugih medija neće složiti.
 
Za veselje (ili tugu) ipak treba pričekati jutro. U igri političke trgovine Ivo Sanader ipak ima malo deblji obraz od Milanovića, a u zemlji zlatnih ribica nije nemoguće da nas Friščić, Adlešić i Pupovac sutra uvjeravaju kako su Srbi prirodni saveznici HDZ-a, liberali po definiciji desnica, a Seljaci da program i nije nešto ključno. Treba uzeti u obzir i da je najmanje glasova prebrojeno u dijaspori pa je moguće da se HDZ van Hrvatske popne i na (možda ključnih) 6 mandata. Ako ustreba.  
 
Pravi razlog za veselje je što su od tri muzička showa kojima se Index najviše bavio ostali još samo Showtime i Ples sa zvijezdama. A pjevanje i ples draži su nam od predizbornog sviranja k****.
 
**
 
A ako SDP ipak pobijedi, nećemo im dati poslovičnih stotinu dana. Najavljivani obračun s korupcijom ne smije značiti lamentiranje o grijesima HDZ već čišćenje ispred svog praga: a ispred njihovog praga još uvijek je Milan Bandić, i ne samo on. Najavljivani obračun s bahatošću ne smije značiti šibanje mrtvog konja s doktoratom iz književnosti, već se u ogledalo trebaju pogledati (a potom spustiti na zemlju) prije svega Zoran Milanović i Radimir Čačić.

Matija Babić
matija.babic@gmail.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara