"Oba su pala": Sjećate se ovog legendarnog uzvika koji je u paklu rata probudio nadu

"Oba su pala": Sjećate se ovog legendarnog uzvika koji je u paklu rata probudio nadu

Screenshot: YouTube

GAĐAN svim sredstvima od znatno moćnijeg neprijatelja, Šibenik je u rujnu 1991. bio pred padom. 16. dana rujna1991. počela je bitka za ovaj hrvatski grad. JNA koja je odavno već otvoreno zagovarala velikosrpsku zločinačku politiku u napad na Šibenik predvodio je Ratko Mladić, a pomagali su mu pripadnici Teritorijalne obrane SAO Krajine.

Naravno, ukoliko bi Šibenik pao, Dalmacija bi još jednom bila presječena, a Zadar bi se našao u potpunom okruženju.

Agresor je imao uporišta i unutar grada i po okolici, u vojarnama, ratnoj luci, obalnim bitnicama na otočju Žirju i Smokvici te na obali u Zečevu i Rogoznici. Pored JNA, kako je spomenuto, djelovala je TO SAO Krajine, ali i brojni srpski dobrovoljci, "martićevci", kao i paravojske iz Srbije.

Šibenik je bio blokiran i s morske strane jer je JNA s Visa uputila skupinu ratnih brodova kao potporu. Jugoslavnesko ratno zrakoplovstvo podupiralo je kopnene i pomorske snage iz zrakoplovnih luka Pule, Zadra, Splita i Mostara.

Šibenik je branila 4. bojna 4. brigade iz Splita s oko 500 bojovnika, 1300 pripadnika 113. brigade ZNG-a iz Šibenika, preko 1000 policajaca i domaći slabo naoružani dobrovoljci.

Jedan od ključnih trenutaka bila je predaja bitnice na otoku Žirju koja je tada pala u hrvatske ruke, a čime je neutralizirana opasnost s mora.

Opći napad na Šibenik počeo je 16. rujna. Tada su Mladićeve snage drskim prepadom u potpunosti razbile obranu hrvatskih branitelja i brzo izbile na Šibenski most. Šibenik je bio pred padom. Proboj srpskih snaga bio je posljedica tehnološke nadmoći, jer hrvatske snage nisu imali se čime suprotstaviti se najmodernijim JNA tenkovima M-84. Daljnji napredak srpske snage nisu izvele, jer su se bojale hrvatske inženjerije s druge strane mosta. Strahovale su da bi most mogao biti miniran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No i hrvatske snage prvog dana napada bilježe veliku pobjedu - oslobođena je vojarna na Šubićevcu i Dom JNA u središtu Šibenika.

Sljedećih dana u okolici grada vodile su se žestoke borbe.

"Oba su pala"

No, najupečatljiviji datum cijele bitke postao je 21. rujna kad su protuzračne snage uspjele srušiti dva aviona JNA koji su letjeli nad morem nedaleko Šibenika. No, uspjeh branitelja Gorana Pauka i Nevena Livajića svojim je uzvikom proslavio mladi branitelj Filip Gaćina, a za vječnost sačuvao snimatelj Ivica Bilan.

"Oba dva, oba dva, oba su pala", vikao je uzbuđeni Gaćina dok je Bilan kamerom snimao oboreni avion.

To je bio i ostao najpoznatiji detalj krvave i važne bitke za Šibenik, a koja je bila prva velika pobjeda i prva prekretnica u Domovinskom ratu.

"Oba su pala" je postala možda i najpoznatija izjava iz Domovinskog rata, a u ono doba imala je i snažnu moralnu poruku. Naime, ovaj događaj je pokazao da se može prkositi i znatno jačem neprijatelju, a upravo je to takva doza samopouzdanja u gotovo beznadnoj situaciji bila neophodna. Sljedećih dana Šibenik je obranjen. Oslobođen je šibenski most i još neki važni strateški prilazi gradu, agresor je bio prisiljen na povlačenje.

Filip Gaćina preživio je cijeli Domovinski rat da bi 19. rujna 1998. poginuo prilikom razminiravanja terena kao pripadnik "Mungosa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara