Obama nakon pobjede "prisiljen sniziti očekivanja" svojih euforičnih pristaša

Obama nakon pobjede "prisiljen sniziti očekivanja" svojih euforičnih pristaša

BARACK OBAMA se sprema nakon izborne pobjede serijom govora "utišati euforiju" stvorenu na predizbornim obećanjima, piše londonski Times.

Pozivajući se na izvore bliske demokratskom senatoru, list piše kako je Obama itekako svjestan sve većeg raskoraka između onoga što njegovi euforični pristaše i birači očekuju na temelju obećanja danih tijekom kampanje i onoga što realno može učiniti kada 20. siječnja 2009. godine uđe u Bijelu kuću.

Njegova kampanja, koju je Newsweek u nedavnom članku nazvao jednom od najbolje planiranih u povijesti, stvorila je ne samo nevjerojatan entuzijazam među biračima nego i reputaciju mesije od kojeg se očekuje da čarobnim štapićem riješi sve probleme u SAD i svijetu. Kada se ispostavi da od toga neće biti ništa, euforiju bi moglo zamijeniti isto tako ogromno razočaranje, očaj, pa i ogorčenje.

Glavni razlog za to je ista ona ekonomska kriza koja je Obaminu pobjedu učinila tako izvjesnom, a čije se dugoročne posljedice tek trebaju osjetiti za vrijeme Obaminog mandata. U tome je najeksplicitniji Tom Daschle, bivši demokratski senator koji se smatra najizglednijim kandidatom za mjesto načelnika Obamine Bijele kuće. "S ovakovom krizom, Obama trenutno ima samo 50 posto šansi obraniti mandat na izborima 2012. godine", rekao je bliski suradnik demokratskog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomska recesija, kao i plan spašavanja financijskih institucija, "pojeli su" stotine milijardi dolara na koje je Obama bio računao tijekom svoje kampanje te stvorila proračunsku provaliju čije ispunjavanje zahtijeva niz nepopularnih i po američke birače izuzetno bolnih mjera. One će se najviše osjetiti na džepu, i to u obliku povećanih poreznih davanja. Tako je Obamino obećanje o tome da će od njih biti izuzeti svi Amerikanci koji zarađuju ispod 250.000 dolara godišnje nedavno "preformulirano" od strane njegovog izbornog partnera Joea Bidena, koji sada tvrdi kako će plafon za povećanje poreza biti snižen na 150.000 dolara godišnje.

Nastojanje da se smiri euforija sugerira i Obamina izjava prema kojoj će ono što drugi predsjednici naprave u prvih stotinu dana administracije morati napraviti u tisuću dana, odnosno da će ključni potezi biti dovršeni tek nešto prije početka sljedeće predsjedničke kampanje.

S druge strane, i za najnepopularnije poteze Obama će imati daleko jači mandat nego što je to bila riječ s ijednim predsjednikom u posljednjih pola stoljeća. Njegova administracija može računati na uvjerljivu, a možda i kvalificiranu većinu u Senatu, što znači da sve više marginalizirani republikanci neće moći opstruirati njegov program, uključujući i kontroverznu "preraspodjelu bogatstva", odnosno uvođenje elemenata socijalizma u američko društveno-ekonomsko uređenje.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara