Obavijest o kupovini F-16 stigla u Kongres, cijena je gotovo četiri puta manja

Obavijest o kupovini F-16 stigla u Kongres, cijena je gotovo četiri puta manja
Foto: FaH

"ZRAKOPLOV F-16 C/D uključujući streljivo, rezervne dijelove, opremu, simulator i usluge obuke od Izraela prema Hrvatskoj, s izraženom vrijednosti od 135 milijuna dolara, upućuje se Odboru za vanjske poslove", stoji u obavijesti koju je pomoćnik državnog tajnika zaduženog za zakonodavne poslove u američkom ministarstvu vanjskih poslova uputio u Kongres. 

Podsjetimo kako se radi o uobičajenoj proceduri prema kojoj američki State Department formalno obavještava Kongres o izraelskoj prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj. Isto tako, i dalje nedostaje službena obavijest zašto se SAD protivi prodaji izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. 

No zanimljiva je cijena za zrakoplove, streljivo, opremu i obuku koja se spominje u obavijesti Kongresu jer je ona gotovo četiri puta manja nego što su rekli na vladi i od one koju spominje ministar obrane Damir Krstičević. Hrvatska javnost obaviještena ja kako bi konačna cijena za nabavku 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak trebala biti 500 milijuna dolara. U obavijesti Kongresu, podsjetimo, stoji 135 milijuna dolara. 

"Odakle tako velika razlika u cijeni s obzirom na to da je javno objavljeno kroz odluku vlade kako će nas borbeni zrakoplovi stajati 500 milijuna dolara?" upitali smo MORH još jučer ujutro čim je izašla službena obavijest State Departmenta, no i dalje nema nikakvog odgovora. 

No to i ne čudi. Index je u seriji članaka ukazivao na netransparentnost procesa izbora pobjednika natječaja, osobito u dijelu izbora članova Savjetodavnog vijeća za odabir vojnih zrakoplova. Upozorili smo na činjenicu da se pred kraj natječaja za nabavu borbenih zrakoplova očekivalo kako će Hrvatska od najboljih ili od svih ponuđača zatražiti tzv. BAFO, odnosno najbolju i konačnu ponudu, ali to se nije dogodilo. Isto tako, bode u oči upornost i inzistiranje MORH-a na tome da su upravo izraelski zrakoplovi jedino rješenje za hrvatsko nebo.   

Dok MORH šuti, a ministar obrane Krstičević se skriva iza nesuvislih izjava, svjetske agencije pišu o fijasku s izraelskim avionima.

Farsa se nastavlja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara