Obilježena 12. obljetnica agresije na Pakrac

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred središnjim spomenobilježjem u Pakracu te svečanom sjednicom Gradskoga poglavarstva i predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata večeras je obilježena 12. obljetnica agresije četnika i bivše JNA na taj grad. L

Opći napad na Pakrac i Lipik počeli su s okolnih brda četnici i jedinice bivše JNA u pet sati ujutro 19. kolovoza 1991.

U trenutku napada na Pakrac i okolicu višestruko nadmoćnijem neprijatelju suprotstavilo se 50 policajaca iz Bjelovara, Križevaca, Grubišnog polja, Daruvara, Virovitice i Pakraca te članovi Postrojbe za posebne namjene iz Lučkoga, kao i mnogi domoljubi iz Pakraca i Lipika, podsjetio je na svečanoj sjednici Damir Nemet u to vrijeme zapovjednik Policijske postaje Pakrac.

Pukovnik HV Stjepan Klasnić, zapovjednik 76. samostalnog pakračkog bataljuna, podsjetio je okupljene na ratna zbivanja u gradu i njegovoj okolici istaknuvši da je za slobodu Pakraca i Lipika živote položilo 105 pakračkih i lipičkih branitelja.

U povodu 12. obljetnice općega napada na Pakrac i Lipik u popodnevnim satima u Prekopakri kraj Pakraca započela je obnova ratnoga oklopnog vozila s kojim su 1991. Pakračani branili grad, a koji će mlade podsjetiti na dane kad su se njihovi roditelji borili i branili Pakrac i Lipik.

(Hina) zs ip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara