Obiteljski liječnici žestoko napali novi Zakon o oružju

Obiteljski liječnici žestoko napali novi Zakon o oružju
Foto: Pixsell/Petar Glebov

KOORDINACIJA liječnika obiteljske medicine (KoHOM) obrušila se u četvrtak na novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja, po kojemu obiteljski liječnici moraju pratiti zdravstveno stanje vlasnika oružje te tvrde da ih obaveze, koje proizlaze iz novoga zakona, previše opterećuju, narušavaju odnos s pacijentima, a u konačnici ne pridonose sigurnosti.

KoHOM u priopćenju navodi kako ih smeta što je kontinuirana odgovornost za pacijente koji posjeduju oružje prebačena kao teret obiteljskim liječnicima čime su, kažu, dovedeni u dvostruko neugodno situaciju - i prema zakonu i prema svojim pacijentima.

Po novom zakonu, koji je na snazi od 1. studenoga, obiteljski liječnik mora pratiti značajnije promjene zdravstvenog stanja vlasnika oružja te o tome izvijestiti policiju.

KoHOM upozorava da liječnici obiteljske medicine na temelju kratkog pregleda automatski moraju svaku promjenu u zdravstvenom kartonu pacijenta, pa i onu kratkotrajnu, prijavljivati policiji, te da za to nemaju nikakav precizan naputak koji bi jasno definirao bolesti i stanja koja utječu na sposobnost posjedovanja oružja.

Liječnici: Niz je situacija zbog kojih bi pacijente trebalo prijaviti policiji

Trenutni Pravilnik o zdravstvenim pregledima za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja to "definira" u članku 10. u kojem su pobrojane gotovo sve moguće bolesti i stanja.

Niz je svakodnevnih situacija reguliranih Pravilnikom zbog kojih bi pacijente trebali prijaviti MUP-u, kažu u KoHOM-u.

"Utječe li visok tlak na sigurno rukovanje oružjem? Treba li prijaviti MUP-u svakog nereguliranog hipertoničara za kojeg imamo saznanje da posjeduje oružje? Utječe li astma ili KOPB na sigurno rukovanje oružjem? Bolesti probavnog sustava, bolesti kože i potkožnog tkiva, bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva, bolesti genitourinarnog sustava, ostale bolesti, prirođene malformaciji i deformacije, simptomi, abnormalni klinički nalazi, posljedice ozljeda, otrovanja… Sve je to pobrojano člankom 10. spornog Pravilnika i  očekuje se da će izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite u pet minuta procijeniti i donijeti odgovarajuću prosudbu 'o zdravstvenoj sposobnosti za posjedovanje oružja' , obrazložiti to pacijentu i prijaviti ga MUP-u ?! Ne učini li tako smatrat će ga se odgovornim!", upozoravaju u priopćenju.  

KoHOM predlaže zakonodavcu da iskoristi iskustva drugih zemalja koje su ovo pitanje zakonski dobro uredile.

U suprotnom, ako će se inzistirati na ovakvim odredbama zakona, liječnici obiteljske medicine držat će se "slijepo" odredbi trenutnog zakona i postojećih podzakonskih akata te će za svaku osobu za koju imaju saznanja da posjeduje oružje, pri svakoj promjeni zdravstvenog stanja opisanoj u Pravilnik, obavijestiti nadležnu policijsku postaju i tako stalno inicirati izvanredne  preglede vlasnika oružja u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara