Objavljena knjiga "Čuvari bleiburške uspomene"

KNJIGA Čuvari bleiburške uspomene autora Josipa Jurčevića, Brune Esih i Bože Vukušića dokumentirano je i autentično svjedočanstvo iz prve ruke preživjelih sudionika o vremenu ljudima i događajima u toj velikoj tragediji hrvatskog naroda, stoji u predgovoru knjizi akademika Dubravka Jelčića.

Knjigu je izdao Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva, a najvećim je dijelom nastala na temelju istraživanja izvorne građe prikupljene u domovini i iseljenoj Hrvatskoj i donosi činjenice koje do sada nisu objavljivane.

Bit će predstavljena u subotu 10. svibnja u Hotel am Pirkdorfer See u Bleiburgu, uoči obljetnice bleiburške tragedije hrvatskih vojnika i civila 1945.

Tragedija je započela posljednjih dana rata (sredinom svibnja 1954.) kad su pripadnici oružanih snaga Nezavisne države Hrvatske (NDH) upućeni na nepripremljeno povlačenje prema austrijskoj granici kako bi se predali vojsci zapadnih savezničkih zemalja. Uz hrvatske postrojbe povlačio se velik broj civilnih osoba koje su na taj način pokušale izbjeći nasilju jugoslavenske komunističke vojske, piše Jelčić u predgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga govori i o pripadnicima Počasnog bleiburškog voda, djelatnosti bivše Udbe i KOS-a protiv njegovih članova. Tako su temeljem dokumenta iz Udbine arhive u knjizi objavljeni dokumenti vezani za progone, atentate, ubojstva članova Počasnog bleiburškog voda.

Rezenzent Zdravko Dizdar navodi da su autori svoj rad obogatili ne samo najnovijim znanstvenim rezultatima već i nizom novih do sada manje poznatih ili široj javnosti potpuno nepoznatih podataka o mnogim događajima. Tekstualni dio dopunili su brojnim ilustrativno-dokumentacijskim materijalom. Kao prva i prigodna knjiga o čuvarima bleiburške uspomene ona predstavlja novi doprinos povijesnoj znanosti u širem rasvjetljavanju problematike Bleiburga, piše rezenzent Dizdar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara