Objavljena opsežna lista 1000 najboljih kompanija - Ina predvodi

PREMA ukupnim prihodima prošle godine Ina je i dalje najveća kompanija dok je Konzum zauzeo drugo mjesto, čime je HEP pao na treće mjesto.

Lista 1000 najvećih kompanija, koju je objavio tjednik Lider uz Financijsku, agenciju promijenila je redoslijed na vrhu liste. U Top 10 po prvi puta je upisan Zagrebački holding koji je s prošlogodišnjeg 37. mjesta skočio na 9. te Hypo leasing Kroatien koji se s 15. mjesta popeo na 6. poziciju.

1000 najvećih čini 69 posto prihoda

Ukupan prošlogodišnji prihod 1000 najvećih hrvatskih kompanija premašuje 428 milijardi što predstavlja 69 posto ukupnog hrvatskog gospodarskog prihoda. Zajednička edicija Fine i Lidera obuhvaća 68 posto dobiti te oko dvije trećine uvoza i izvoza. Broj zaposlenih u 1000 najvećih kompanija broji oko 400 tisuća ljudi, što je, pak, 40 posto ukupnog broja zaposlenih u gospodarstvu.

Male kompanije najprofitabilnije, dok su velike najproduktivnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lista koja je objavljena kao posebna edicija Lidera na 172 stranice obuhvaća i rang liste po pedeset najuspješnijih kompanija prema osam različitih kriterija. Prema profitabilnosti i ekonomičnosti poslovanja prednjače upravo male tvrtke dok prema profitabilnosti kapitala i imovine među 50 najuspješnijih nema ni jedne tvrtke iz 1000 najvećih (najveća ima 34 zaposlena).

No, u 50 najuspješnijih prema neto profitnoj marži i prema ekonomičnosti ukupnog poslovanja probila se samo jedna tvrtka od 1000 najvećih. Prema kriterijima produktivnosti po zaposlenome, prema petogodišnjem rastu novostvorene vrijednosti i zaposlenosti te prema efikasnosti intelektualnog kapitala najbolja mjesta zauzimaju velike tvrtke.

Glavni urednik poslovnog tjednika Lider i posebnog izdanja napomenuo je u uvodniku kako "tko ozbiljno uroni u 1000 najvećih", sigurno će naći bar nekoliko ključnih odgovora na otvorena pitanja svoje poslovne i razvojne politike.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara