Objavljene nove potresne snimke, Cesare viče: Mičite se, želim ostati s mamom

Objavljene nove potresne snimke, Cesare viče: Mičite se, želim ostati s mamom
Screenshot: Index

DEVETOGODIŠNJI Cesare danas je nasilno odveden od majke i predan ocu koji je po njega došao iz Italije, Alessandru Avenatiju. Društvenim mrežama proširile su se snimke mučne situacije koja je potresla cijeli Split. 

Na snimkama do kojih je došao Index čuje se mali Cesare koji plače i viče ovršiteljima da odu i ostave ga s majkom. 

Jedna od snimki jasno pokazuje kako otac doslovno nosi Cesarea u automobil koji je došao po njega.

>> VIDEO Cesareov otac nasilno ga je uvukao u auto, dječak se otimao

>> VIDEO Cesare odveden u tajnosti, prosvjednici bijesni

Odvjetnik Nine Kuluz Mišo Živaljić je nakon ovrhe ustvrdio da u Hrvatskoj nismo dorasli zaštiti dječjih i ljudskih prava, kao i da nema kvalitetnog ovršnog i obiteljskog zakon kao ni Pravilnika o provođenju ovrhe.

"Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti", kazao je Živaljić.

Policiji okupljanje prijavljeno

Glasnogovornica splitske policije, Antonela Lolić, rekla je da su danas pružali pomoć u izvršenju odluke, te da je održano javno okupljanje bilo prijavljeno policiji. 

"U jednom trenutku su prosvjednici izašli na cestu s namjerom da je blokiraju, a policajci su reagirali na najblaži mogući način i niti u jednom trenutku nisu primijenili silu. Vodili su se načelom razmjernosti i koristili najblaža sredstva da bi cestu pustili u promet", zaključila je Lolić.

Prosvjednici se okupili jutros

Podsjetimo, jutros je u splitskom naselju Pujanke održan prosvjed protiv ovrhe nad devetogodišnjim Cesareom Avenatijem. Nekoliko ljudi provelo je noć na Pujankama, a u ranim jutarnjim satima stigla je i policija. Prosvjednici su stigli s transparentima i namjerom da blokiraju prolaz ovršitelja s devetogodišnjim dječakom.

U 9 sati su stigli ovršitelji u pratnji vozila policije i hitne medicinske pomoći. Nakon što je liječnica utvrdila kako dječakovo zdravlje dozvoljava postupak ovrhe, ovršitelji su s Cesareom napustili stan u kojem je živio s majkom Ninom Kuluz. 

Prosvjednike je zatekla informacija da su ovršitelji s dječakom otišli u tajnosti. Prosvjednici su se razišli uz psovke, povike i suze. Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade počeli okupljati još sinoć, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10 600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara