Objavljene potresne fotografije iz BiH: Djeca vezana za radijatore

Objavljene potresne fotografije iz BiH: Djeca vezana za radijatore
Foto: Klix.ba

ŠOKANTNE fotografije zlostavljanja i zanemarivanja djece stižu iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Zastupnica Parlamenta FBiH Sabina Ćudić je na današnjoj konferenciji za medije otkrila detalje o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću nedaleko od Sarajeva.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i cijelu noć te im je pogoršano fizičko i psihičko stanje, prenosi Klix.ba.

"Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. Noću je angažirana samo jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Djeca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće", istaknula je Ćudić.

Najavila je istragu

"Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje liječnički tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o sprovedenim mjerama", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara