Objavljeni novi detalji o pljački stoljeća u Veneciji. Gdje su dragulji?

Objavljeni novi detalji o pljački stoljeća u Veneciji. Gdje su dragulji?
Foto: Facebook (na fotografiji: Vinko Tomić, Želimir Grbavec i Zvonko Grgić)

VENECIJANSKI tužitelj Bruno Cherchi kazao je kako plijen vrijedan više od tri milijuna dolara, koji je iz Duždeve palače u Veneciji ukrala šesteročlana banda Hrvata i Srba, još uvijek nije pronađen.

Mozak operacije, 60-godišnji državljanin BiH i Hrvatske Vinko Tomić istražiteljima je rekao da nema nikakve imovine i da je nezaposlen. Ponudio je i jamčevinu od 50.000 eura, tvrdeći da će taj novac skupiti njegova obitelj.

Podsjetimo, hrvatska policija prije dva dana je uhitila četvoricu hrvatskih državljana - 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka - osumnjičenih za krađu nakita milijunske vrijednosti u siječnju ove godine u Veneciji, priopćio je MUP. Radi se o državljaninu Hrvatske i BiH Vinku Tomiću (60) te hrvatskim državljanima Želimiru Grbavcu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48).

Kako se doznaje, policija je uhvatila i petog člana skupine, državljanina Srbije Gorana Perovića (54), dok se za šestim članom i dalje traga. Petorici uhićenih danas je određen ekstradicijski pritvor

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". Ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milijun dolara te broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 milijuna dolara.

Razotkrio ga prsten

Mozak pljačke bio je 60-godišnji Vinko Tomić. On je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama diljem svijeta - u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj i Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko milijuna dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 milijuna švicarskih franaka.

Talijanska policija otkrila je na konferenciji za medije kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku. Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu koji je na ruci imao lopov iz Duždeve palače.

Dva propala pokušaja pljačke

Istraga je otkrila da je grupa čak tri puta pokušala izvesti pljačku. Prvi put to se dogodilo 30. prosinca 2017. godine. Tada je zaštitar uočio da se sumnjivo ponašaju te je sve posjetitelje udaljio od vitrina.

Drugi put je grupa pokušala izvesti pljačku 2. siječnja 2018., ali nije uspjela jer su je ostali posjetitelji stalno ometali.

Treći put, samo dan kasnije, uspjeli su u svom naumu. Pljačku su izveli u svega 30 sekundi.

Kako je priopćila policija, imali su i pomagačicu - zaposlenicu Duždeve palače u kojoj je izvedena pljačka.

Ostavili deset puta skuplju ogrlicu

Istraga je otkrila da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Lopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli spriječiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i što ukradeno.

Pljačkaši su se iskrali iz palače, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka. Vrijedne eksponate uzeo je osobno Tomić, a ostali su mu ili pomagali pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Pink Panther je naziv koji je Interpol dodijelio međunarodnoj zločinačkoj organizaciji koja se bavi krađom nakita. Ime je došlo od britanskih vlasti, pošto je jedan član bande plavi dijamant vrijedan 657.000 dolara sakrio u posudu za kremu baš kao i Peter Sellers u istoimenom filmu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara