Objavljujemo "Dodikov spisak": Hrvatski generali i državni vrh optuženi za ratni zločin u Mrkonjić Gradu

Objavljujemo "Dodikov spisak": Hrvatski generali i državni vrh optuženi za ratni zločin u Mrkonjić Gradu

Foto: Index

REFERENDUM Republike Srpske o povjerenju sudu i tužiteljstvu BiH zakuhao je situaciju, kako u Bosni tako i u Hrvatskoj. Dok Milorad Dodik svojom inicijativom opasno balansira na rubu smjene, popis optuženih pripadnika HV-a i HVO-a za ratne zločine tijekom rata u Bosni izazvao je dosta polemike i u Hrvatskoj.

Premda je tužilaštvo BiH u ponedjeljak demantiralo listu optuženih, Index je u posjedu dijela popisa na ćirilici koji navodi nekoliko generala HV-a. Na dokumentu, čija autentičnost nije potvrđena, stoji kako se radi o "izvodu iz krivičnih prijava optuženih za ratne zločine u BiH 1992 - 1995". Među optuženima su generali Ante Gotovina, Damir Krstičević, Mladen Kruljac, Željko Glasnović, ministar obrane Gojko Šušak i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. 

Istraga Mrkonjić Grada

Glasnogovornica Tužiteljstva BiH Selma Hećimović demantirala je optužnice te naglasila kako niti jedan medij nije mogao dobiti potvrdu o optužnicama jer one nisu pripremljene, već je predmet, odnosno, operacije Hrvatske vojske i HVO-a, u istražnoj fazi.

Radi se, kako je već poznato, o operaciji Južni potez i oslobađanju Mrkonjić Grada, u koji su početkom listopada 1995. godine ušle postrojbe 4. gardijske brigade pod zapovijedanjem generala Damira Krstičevića. Prilikom oslobađanja, na samom ulazu u grad ubijen je Krstičevićev zamjenik, general Andrija Matijaš Pauk, što je, sumnja se, potaknulo odmazdu nad Srbima. 

"Savjest mi je čista"

Čuli smo se danas s Krstičevićem, odnedavno savjetnikom premijerke Kosor. Nije imao neki poseban komentar. "Savjest mi je čista. Znam kakva sam osoba. Radio sam svoj posao, izvršio zapovijed", kratko nam je kazao general Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna da se protiv njega vodi nekakav kazneni postupak, a problema nije imao čak ni kad je u Bosni boravio službeno radi posla.

Općina Mrkonjić Grad najavila je da će tužiti RH zbog agresije. Načelnik Zoran Tegeltija ustvrdio je kako je tijekom okupacije do veljače 1996. godine ubijeno 480 Srba. Samo je na pravoslavnom groblju iz masovne grobnice ekshumirano tijelo 181 osobe.

Lista nije autentična?

Naš visoki izvori u Državnom odvjetništvu ne vjeruje u autentičnost Dodikove liste optuženih generala i drugih pripadnika HV-a za ratne zločine u BiH. Drži da bi se vrlo lako moglo raditi o podmetanju Save Štrpca i njegovog Veritasa, koji ne birajući metode žele višestruko uvećati broj srpskih žrtava u ratnim sukobima.

Na području BiH se, inače, vode postupci za ratne zločine protiv 8.600 osoba, pripadnika svih zaraćenih strana, što je više nego dvostruko u odnosu na broj osoba procesuiranih u Hrvatskoj zbog istih kaznenih djela.

Popis optuženih hrvatskih generala koji se ovih dana pojavio u "distribuciji" mogao bi biti i rezultat naraslih tenzija zbog referenduma o sudu i tužiteljstvu BiH zatraženog u Srpskoj.

Naš izvor nam pojašnjava da tužilaštvo u Banja Luci ima dovoljnu autonomnost za provođenje kaznenih postupaka neovisno o središnjem Tužiteljstvu BiH, što bi u prijevodu moglo značiti i da demantij popisa optuženih iz Sarajeva sam po sebi ne mora biti do kraja vjerodostojan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara