Obrat u slučaju Sanader-Hernadi: Novac je Ježiću uplatio ruski Gazprom, a ne Mol!?

Foto: Arhiva (vlada.hr)

"TRALJAVI" rad Uskoka oko Ive Sanadera za slučaj primanja mita od čelnika Mola Zsoltana Hernadija, mogao bi se pretvoriti u pravu lakrdiju, piše mađarski tjednik Heti Válasz dodajući kako su vrlo jednostavno došli do novih dokumenata koji bi mogli osramotiti hrvatsko tužiteljstvo.

> Gdje su dokazi? Optužnica protiv Sanadera "pušta" na sve strane!

Naime, optužba protiv Sanadera počiva na iskazu Roberta Ježića koji kaže da je mito mađarskog Mola za Sanadera išlo dijelom preko njegove švicarske tvrtke, no prema istraživanju ovog mađarskog tjednika, to nikako ne može biti tako. Prema iskazu Ježića, mađarski Mol nije iznos doznačio neposredno, već preko dvaju tajanstvenih ciparskih trgovačkih društava i to Hangarn Oil Products Trading Limited, odnosno Ceroma Holdings Limited. 

"Hangarn i Ceroma nalaze se pod upravljanjem tvrtki registriranih također u Limassolu i nalaze se na popisu poduzeća sestara ruskog Gazproma", otkrio je mađarski tjednik dodajući da će vjerodostojne dokumente na zahtjev staviti na raspolaganje istražnim tijelima u Hrvatskoj.

Svi imaju tu dokumentaciju osim Bajića!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema saznanjima mađarskih novinara energetski gigant s moskovskom središnjicom službeno je tek ove jeseni priznao kao svoje Atlas Alpha Services Limited, odnosno Potassa Holdings Limited koji nadziru  Hangarn i  Ceromu – ali su ista i tada podržavala biznise ruskih oligarha kada su formalno vođena pod imenom jedne ciparske posredničke offshore poslovnice.

Zanimljivo je kako su do istih podataka došli i Sanaderovi odvjetnici. Naime, Čedo Prodanović je tijekom svoje uvodne riječi naglasio kako ima dokumentaciju iz koje je vidljivo da posredničke ciparske tvrtke nisu u vlasništvu mađarskog Mola. Prodanović tada nije rekao da su one u vlasništvu ruskog Gazproma, već samo da je riječ o jednoj ruskoj tvrtki.

Kako su svi sada iskopali te dokumente osim glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, pitanje je na koje za sada nemamo odgovor.

Rusi podmetnuli?

"Zagrebačko državno odvjetništvo uporno inzistira na nemogućoj optužbi da je Zsolt Hernádi  preko ciparskih krakova Gazproma, s kojim inače Mol vodi borbu na više fronti, podmitio Ivu Sanadera", zaključuje Heti Valasz.

Podsjetimo kako mađarski tisak već duže vrijeme piše kako je jedino Rusima u interesu prekid mađarsko-hrvatskog naftnog braka. Upravo Rusi kontroliraju većinu rafinerija nafte u jugoistočnoj Europi, a Mađari su izravna konkurencija.

Provjerite Šterna!

"U Zagrebu se ne uzima za ozbiljno niti Zaklada Jamestown koja je bliska američkoj obavještajnoj službi, koja Davora Šterna delegiranog sa strane premijerke Kosor u predsjedničku stolicu Inina Nadzornog odbora spominje kao lobista ruskih interesa", pisalo se u mađarskim medijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara