Obustavljena istraga protiv Sačića i Drlje zbog ratnog zločina nad civilima u Ramljanima

Obustavljena istraga protiv Sačića i Drlje zbog ratnog zločina nad civilima u Ramljanima

Foto: Hina

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani, a prema neslužbenim podacima istraga je obustavljena protiv ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko Frane Drlje.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u srpnju 2014. godine nastavilo s provođenjem istrage protiv dvojice osumnjičenika sukladno odredbama novog Zakona o kaznenom postupku a budući da iz provedene istrage ne proizlazi osnovana sumnja da bi obojica osumnjičenika počinila kazneno djelo u selu Ramljani, ovo državno odvjetništvo je donijelo odluku o obustavi istrage", izvijestilo je Državno odvjeetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Istraga protiv Sačića i Drlje nastavljena je nakon što je u veljači 2015. Državno odvjetništvo protiv njih dvojice povuklo "manjkavu optužnicu" te zbog propusta u tom slučaju pokrenulo postupak razrješenja zagrebačke županijske državne odvjetnice Željke Pokupec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sačića i Drlju tužiteljstvo je istraživalo zbog zločina protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. kolovoza 1995. "za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija".

Naknadno povučena optužnica protiv Sačića i Drlje uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima, koji se također dogodio nakon oslobodilačke akcije "Oluja" nepravomoćno oslobodio Drlju i njegova suoptuženika Božu Krajinu. U istom se slučaju trebalo suditi i Igoru Beneti, no on nikada nije zasjeo na optuženičku klupu jer je prije početka suđenja nađen obješen, a po službenoj policijskoj priči se radilo o samoubojstvu.

Za zločin u Gruborima isprva je bio osumnjičen i Sačić, no istraga protiv njega je razdvojena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara