OČAJ I KAOS Na razorenom otoku sada su svi beskućnici, a stiže novi uragan

OČAJ I KAOS Na razorenom otoku sada su svi beskućnici, a stiže novi uragan

Screenshot: ABS/YouTube

OTOK Barbuda na Karibima u potpunosti je uništen prilikom prolaska uragana Irme.

Prema službenim podacima, na Barbudi je uništeno nevjerojatnih 95% građevina. Gotovo svi stanovnici otoka sada su beskućnici, a da stvar bude još gora, prema Karibima se kreće novi uragan nazvan Jose.

BBC-ova novinarka Laura Bicker prva je strana novinarka koja je došla na Barbudu nakon što je taj otok uništio uragan Irma. Popričala je s očajnim stanovnicima otoka koji su joj ispričali kako je izgledao prolazak Irme i kako se nose s posljedicama."Bili smo budni cijelu noć, pokušavali smo se organizirati i pripremiti. Tada se u jednom trenutku začuo strašan zvuk i sve se počelo rušiti i raspadati na komade. Uragan je odnio krov na mojoj kući, a sve što je bilo u kući je uništeno. Sve je nestalo", ispričala je Rose Brooks, stanovnica Barbude, u razgovoru za BBC.

Novinarka ju je potom pitala što su jeli u posljednjih nekoliko dana.

"Nismo jeli gotovo ništa"


"Gotovo ništa, hrane gotovo da i nema. Jeli smo kekse, a pili smo čaj i vodu, i to je to", rekla je Brooks.

"Ne znam što će se dogoditi sada kad su svi ovdje beskućnici. Nemamo kamo otići", dodala je.

Na pitanje planiraju li ponovo izgraditi porušene kuće, Brooks je odgovorila: "Zaista ne znam. Ne znam je li to uopće moguće. Ako i jest moguće, to se neće dogoditi još dugo vremena".

Na pitanje kako se uopće nose sa svime što se dogodilo, Brooks je rekla: "Ne nosimo se s time, definitivno se ne nosimo s time. Svi će vam reći istu stvar - ne nosimo se s time, svi su u istoj situaciji i nitko ne može pomoći drugima jer svima treba pomoć."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara