"Od azbesta će se umirati godinama"

RAVNATELJICA Hrvatskog zavoda za medicinu rada je tijekom HTV-ove emisije Otvoreno najavila kako će generacije umirati od izloženosti azbestu.

Dr. Marija Zavalić je rekla kako je danas malo ljudi koji mogu na osnovu svoje djelatnosti oboljeti od bolesti izazvanih azbestom, ali da je sasvim druga stvar kod običnog stanovništva koje je, kao u slučaju Vranjica, bilo desetljećima izloženo azbestu. Tako ćemo "generaciju koja danas čini djecu sljedećih četrdeset godina viđati na pločama".

Emisiju su, inače, zabilježili povišeni tonovi, pogotovo kada su rad nadležnih institucija nastojali braniti Vinko Mladineo, ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša te energetsku učinkovitost, te Nikola Ružinski, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

S druge su strane bili Grgo Mandić iz Udruge oboljelih od azbestoze, HUS-ov sindikalni povjerenik Marko Mikačić i Mario Bašić iz Udruge Barbarinac.

Najmanje je od svih govorio Zvonko Habuš iz Laboratorija za analitiku i toksikologiju, ali je njegovo mišljenje o nadležnim institucijama bilo najjasnije. Za Ružinskog je rekao da mu je drago što s njim ne sjedi u istom studiju, a za najavu povjerenstva koje bi ispitalo sporne toksikološke analize je rekao da je riječ o metodama nekadašnje Komunističke partije Jugoslavije.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara