Od početka 2003. počinje MORH-ov program ´Spectra´

POČETKOM iduće godine počet će se provoditi vladin program zbrinjavanja viška zaposlenih, ili stručnim terminom nazvanog ´izdvojenog osoblja´, u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama.

Program je nazvan SPECTRA, a uz ostalo uključuje i obrazovne tečajeve za savjetnike s raznih područja koji će svojim informacijama i znanjem pomagati osobama koje budu obuhvaćene programom ´izdvojenog osoblja´.

Takvi centri za pomoć bit će osnovani u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, te okolnim mjestima u kojima se nalaze postrojbe i objekti MORH-a i OS RH.

Tim će se osobama pružati sve informacije o programima potpore, pravima, i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju u traženju novog posla ili započinjanju tzv. druge karijere.

Prema programu preustroja MORH-a, do proljeća se planira smanjiti broj stalno zaposlenih za 12 tisuća.

Za te su ljude u okviru SPEKTRA-e predviđeni programi zbrinjavanja od ostanka u sustavu aktivne pričuve do umirovljenja.

Sve pojedinosti programa mogu se pročitati na internetskim stranicama MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi oni koji su višak, a nemaju uvjete za mirovinu ili nisu predviđeni za sustav aktivne pričuve, nakon što ih se upozna s činjenicom da su višak, savjetnik će upoznati s njihovim pravima i mogućnostima.

Nakon pomoći savjetnika ta će ´izdvojena´ osoba četiri do pet dana pohađati radionicu u kojoj će ju se osposobiti za budući profesionalni razvoj, odnosno da kao civil započne tzv. drugu karijeru.

U radionici će dobiti informacije o mogućnostima novog zapošljavanja, učit će kako predstaviti svoje znanje i sposobnosti.

Programom je predviđeno da i državne institucije pomažu u traženju radnih mjesta, primjerice kod poslovnih partnera i dobavljača MORH-a, javnih poduzeća ili samozapošljavanjem, tj. pokretanjem privatnog poduzetništva.

Onima koji će se odlučiti pokrenuti vlastiti posao stručnu će pomoć pružiti savjetnik kojega je za to osposobilo Ministarstvo obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Proces smanjivanja broja osoblja u MORH-u trajat će do 2005. godine.

Program SPECTRA-e, ističu u MORH-u, uspjet će samo ako ga podupru i ostala ministarstva i institucije, odnosno ako se uključe u pružanje pomoći ljudima koji će u sustavu obrane ostati bez posla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara