Odgođen sastanak Sanadera i Tomčića

Odgođen sastanak Sanadera i Tomčića

PREDSJEDNICI HDZ-a i HSS-a Ivo Sanader i Zlatko Tomčić navodno su odgodili sastanak o mogućoj koaliciji za sutra. Glasnogovornica HSS-a Marijana Petir rekla je da ne zna razlog zbog kojega je današnji sastanak odgođen.

Petir je dodala je da su se obojica predsjednika dogovorila da se sastanak odgodi, a zanijekala je tvrdnje po kojima su se Sanader i Tomčić ipak sastali danas.

HSS-ova glasnogovornica nije mogla precizirati hoće li sastanak predsjednika HSS-a i potencijalnoga premijera završiti već nakon prvoga kruga ili će se nastaviti.

"Tomčić na sastanak ide kao na početni razgovor, ide razgovarati, a ne pregovarati", odgovorila je glasnogovornica Petir na pitanje ide li Tomčić u pregovore bez stava stanačkoga Predsjedništva, koje je zasjedalo jučer.

Ponovila je sinoćnju Tomčićevu izjavu da je to stranačko tijelo tek "na marginama" raspravljalo o mogućnosti da HSS koalira s HDZ-om u novoj hrvatskoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je da Tomčić na sastanak ide s poznatim HSS-ovim uvjetima - konceptom integralne nacionalne ekonomije, zahtjevom za stručnom vladom i jačanjem parlamentarizma.

Uz napomenu da nema obavijest o tome, Petir nije komentirala tvrdnje po kojima HDZ, odnosno Ivo Sanader, neće HSP-u ponuditi koaliciju.

Rekla je da nema ni informaciju o tome da je Doris Pack, voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu, telefonski razgovarala s Tomčićem.

Zlatko Tomčić potvrdio je oko podneva da se danas telefonski čuo s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, no ništa više od toga nije želio reći.

Radio 101 je javio da su Sanader i Tomčić u isto vrijeme napustili središnjice svojih stranaka. Navodno se Sanader u društvu glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka nešto iza 13,30 automobilom odvezao iz središnjice na Trgu Žrtava Fašizma.

Prema nekim glasinama Sanader se u 14 sati pojavio na HRT-u gdje je navodno trebao sudjelovati u snimanju emisije Gorana Milića.

Nešto poslije 13,30 sati svoj ured u Zvonimirovoj napustio je i Tomčić. Glasnogovornica HSS-a Marijana Petir izjavila je tada kako ne zna gdje joj je otišao šef i kada će se sastati sa Sanaderom.

Tomčić je prije podne u svom saborskom kabinetu razgovarao s dijelom najbližih stranačkih suradnika, no svi su bili vrlo rezervirani prema novinarima i nisu željeli ništa govoriti o mogućnosti da njihova stranka koalira s HDZ-om u novoj hrvatskoj Vladi koju treba sastaviti Ivo Sanader. HSS-ov regionalni predsjednik za Dalmaciju Ante Markov tek je na novinarsko inzistiranje izjavio da na sastanku uopće nije ni dotaknuta tema koalicije, niti odnosa među strankama.

Markov tvrdi da je on osobno sasvim slučajno "završio" na današnjem sastanku u Tomčićevom kabinetu. Željko Pecek i Luka Trconić koji su također bili na sastanku nisu pak željeli davati nikakve izjave o samom sastanku.

Tomčić je svoj saborski kabinet napustio kratko prije podneva, ali nije otkrio hoće li se, gdje i kada danas susresti sa Sanaderom, kao što je najavljivao proteklih dana.

Prema informaciji do koje je došla Hina Sanader i Tomčić su se trebali sresti u 14 sati u središnjici HDZ-a.

I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara