Odgođen štrajk u splitskoj Željezari

RADNICI splitske Željezare zasad su odustali od najavljenog štrajka i blokade Jadranske magistrale poručivši Upravi tvornice da u roku nekoliko dana postigne konačno rješenje s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem.

Radnici Željezare okupili su se danas u tvornici kako bi ih Uprava izvijestila o sastanku s ministrom održanim jučer u Zagrebu.

Član Uprave Jurica Fiamengo istaknuo je da ministar nije imao zamjerke na predloženi plan poslovanja, ali da je decidirano izjavio kako država nema namjeru vraćati dugove bivše Uprave Željezare koji iznose 310 milijuna kuna, kao ni tekući dug tvornice od 159 milijuna kuna. Fiamengo je ponovio da Uprava ne traži od države "brisanje" nagomilanih dugova, već predlaže da se dugovi pretvore u dugoročni kredit s rokom vraćanja od dvije godine.

Istaknuo je da bi Željezara taj dug vratila čim proizvodnja krene "punom parom". Međutim, kako je rekao, predloženi prijedlog financiranja Ministarstvo gospodarstva nije prihvatilo. Stoga Uprava Željezare nema izbora nego prihvatiti ministrovo obećanje da će se naći novac za financiranje obrtnih sredstava, a nakon toga bi se u roku od šest mjeseci "iznalaženjem određene financijske konstrukcije" pokrenula puna proizvodnja. Fiamengo je prenio ministrovu poruku radnicima da će Vlada inzistirati na poslovnom planu koji će jamčiti vraćanje nagomilanih dugova te dogovoru s vjerovnicima, što je jedini uvjet za pokretanje ekonomski učinkovite proizvodnje.

"Dalje od toga nismo išli", kazao je Fiamengo naglasivši da u utorak u Zagrebu nisu dobili čvrsta jamstva, ali da vjeruju kako će se teško stanje u Željezari razriješiti idućih nekoliko dana. I sindikati i Uprava pozvali su radnike na strpljenje poručivši im da se suzdrže od poduzimanja radikalnih akcija do konačnog dogovora s ministrom Jurčićem koji bi se trebao postići u idućih nekoliko dana.

Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević obećao je radnicima da će sindikati učiniti sve kako bi im jedna plaća bila isplaćena prije pokretanja proizvodnje, a nakon toga drugu plaću bi dobili u roku od 15 dana, dok bi četiri plaće primili do kraja godine. Ako isplata zaostalih plaća bude dovedena u pitanje, Matijašević je poručio da će sindikati stati uz radnike i odgovoriti na eventualnu prijevaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara