Odgođeno imenovanje mandatara za sastav nove vlade BiH

MANDATAR za sastav novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine još uvijek nije određen iako je u srijedu istekao zadnji rok do kojega je Predsjedništvo BiH, sukladno izbornom zakonu, moralo obaviti ovo imenovanje.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mirko Šarović sazvao je za srijedu sjednicu državnog vrha, no ona je iznenada otkazana a nova najavljena za petak.

Problemi u svezi s imenovanjem predsjedatelja Vijeća ministara BiH iskrsnuli su nakon što je Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) ipak odlučilo istaknuti svog kandidata za ovu dužnost.

Na sjednici stranačnog vrha održanoj ranije tijekom dana u Sarajevu SDA je odlučila nominirati svog dopredsjednika Adnana Terzića za mandatara za sastav nove vlade.

Ovakva odluka temeljena je na prosudbi SDA kako Bošnjaci kao najbrojniji narod imaju pravo na poziciju predsjednika vlade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovu dužnost Hrvatska demokratska zajednica već ranije je nominirala svog predsjednika Barišu Čolaka s obrazloženjem kako i Hrvati moraju imati jedno od premijerskih mjesta u BiH.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako je uz potporu Čolakovoj kandidaturi sa SDA i Srpskom demokratskom strankom (SDS) dogovorena i točna raspodjela osam ministarskih dužnosti.

U slučaju Terzićeve nominacije, taj bi dogovor mora biti u cjelosti izmijenjenin jer je rječ o osjetljivoj ravnoteži stvarnih utjecaja, ovisno o poslovima koje trebaju obavljati ministarstva.

U sastavu Vijeća ministara BiH ubuduće će uz dosadašnjih šest biti i dva nova ministarstva - financija i sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara