Odgođeno suđenje Jelaviću i suradnicima

SUDSKO vijeće Državnoga suda BiH odgodilo je za 8. srpnja za danas najavljen nastavak suđenja u slučaju hrvatske samouprave u kojem se bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce i general HVOa Dragan Ćurčić terete da su raspuštanjem hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, to jest HVOa ugrozili vojnu moć BiH.

Suđenje je odgođeno na zahtjev Jelavićeva branitelja, mostarskog odvjetnika Josipa Muselimovića, koji je rekao da njegov klijent ne može pratiti slijed rasprava na suđenju u svezi s hrvatskom samoupravom istodobno sa suđenjem u svezi s Hercegovačkom bankom u kojem ga se tereti za pronevjeru novca što ga je Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatima u BiH.

"Jelavić je jučer (ponedjeljak) cijeli dan bio u sudnici zbog postupka u svezi s Hercegovačkom bankom i samo što je došao kući, morao se ponovno spremiti da bi došao na današnju raspravu u svezi s hrvatskom samoupravom. Takva dinamika nije korektna", rekao je Muselimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S Muselimovićem su se složili i branitelji Prce i Ćurčića - odvjetnici Žarko Bulić i Midhat Kočo, koji su rekli kako je golem psihološki napor svakodnevno se preusmjeravati na dva sudska postupka u kojima je optužen Jelavić: na slučaj Hercegovačke banke i slučaj hrvatske samouprave.

I tužitelj John McNair je rekao kako se ne protivi odgodi suđenja u svezi s hrvatskom samoupravom ako se obrana optuženika ne bude žalila kako se zbog kašnjenja suđenja krši Zakon o kaznenom postupku, Ustav BiH i Europske konvencije o ljudskim pravima.

Branitelji optuženika odrekli su se bilo kakvih prigovora u svezi s učinkovitošću suđenja u slučaju hrvatske samouprave.

Jelavićev branitelj, odvjetnik Muselimović je rekao kako je u svezi sa sudskim postupkom vezanim uz hrvatsku samoupravu poslao pismo zapovjednicima EUFOR-a i NATO-a u BiH te visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, dodajući kako vjeruje da će to pismo pomoći da se ta optužnica povuče.

U suđenju Anti Jelaviću svjedočit će Edhem Bičakčić

Bivši predsjednik Vlade Federacije BiH Edhem Bičakčić sutra će kao svjedok obrane u nastavku suđenja bivšem članu Predsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZa BiH Anti Jelaviću svjedočiti u slučaju Hercegovačke banke, potvrdila je u utorak Služba za informiranje Državnoga suda BiH.

U procesu koji se vodi na Državnome sudu BiH zbog slučaja Hercegovačke banke optužnica tereti Jelavića za pronevjeru novca što ga je Hrvatska slala kao pomoć hrvatskom narodu u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara