Odgođeno ukidanje pomicanja sata. Napokon se zna kad ćemo to raditi zadnji put

Odgođeno ukidanje pomicanja sata. Napokon se zna kad ćemo to raditi zadnji put
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAPOKON JE odlučeno kada bi se u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj, trebalo ukinuti pomicanje sata. 

Odbor Europskog parlamenta danas je s 23 glasa za i 11 protiv donio rezoluciju kojom je odlučio da se u EU ukine pomicanje sata, i to 2021. godine.

Posljednji put će se u EU satovi pomicati 2021. godine

One zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju vremena sat bi posljednji put trebale pomicati 28. ožujka 2021., a one koje žele ostati na zimskom računanju vremena 31. listopada 2021. godine. 

U rezoluciji su EU parlamentarci pozvali članice EU-a da se međusobno koordiniraju prije odluke o tome hoće li ostati na zimskom ili ljetnom računanju vremena. 

Odluku sada treba potvrditi EU parlament. 

Hoće li Hrvatska posljednji put pomicati vrijeme u ožujku ili listopadu ovisi o tome hoće li se odlučiti za zimsko ili ljetno vrijeme

O tome hoće li se Hrvatska odlučiti za zimsko ili ljetno računanje vremena ovisi i to hoće li se u Hrvatskoj posljednji put sat pomicati u ožujku ili u listopadu, no po svemu sudeći to će biti 2021. godine.

Podsjetimo, Europska komisija je provela javno savjetovanje i zaprimila 4,6 milijuna odgovora od kojih je 84 posto za to da se ukine režim prema kojem se sat pomiče dvaput godišnje te 16 posto odgovora onih koji žele da se nastavi s postojećom praksom.

Europska komisija predložila je da posljednje zajedničko pomicanje sata država Unije bude 31. ožujka ove godine, no Odbor je prethodno današnjoj odluci usvojio amandman zastupnika Davora Škrleca, izvjestitelja u sjeni kluba Zelenih, u kojem se predlaže odgoda za 31. ožujka 2020. godine.

Svaka država zasebno odlučuje na kojem će vremenu ostati

EU može ukinuti pomicanje vremena, no nije nadležan za nametanje standardnog vremena u EU. Svaka država zasebno odlučuje o tome na kojem će računanju vremena ostati, a iz Europske komisije su apelirali na to da se države usklade kako susjedne države ne bi imale različito računanje vremena, što bi stvorilo mnoge probleme. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara