ODLAZAK VACLAVA HAVELA - KRAJ JEDNE ERE U SREDIŠNJOJ EUROPI

Bivši češki disident Vaclav Havel, koji je osigurao svoje mjesto u povijesti, u nedjelju će navečer napustiti svoje funkcije predsjednika Češke i tako simbolički označiti kraj postkomunisitičke tranzicije u središnjoj Europi.

Nakon što Havel u nedjelju navečer održi svoj posljednji televizijski predsjednički govor, predsjednička zastava koja se vijori na prekrasnom praškom dvoru u ponoć će biti skinuta sa stijega i ostati prazna.

Usprkos dva pokušaja češki parlament nije uspio postići dogovor o Havelovom nasljedniku. U očekivanju novog izbora, predsjedničke će ovlasti dijeliti premijer i predsjednik zastupničkog doma.

Ovaj problem traženja novog predsjednika pokazuje do koje je mjere teško naći nasljednika Vaclavu Havelu.

Predsjednik Čehoslovačke, a zatim i Republike Češke, Havel (66) je bolje do svih drugih uspio biti simbolom prelaska s totalitarističkog komunizma u demokraciju.

Danas se od glavnih protagonista pada komunizma u Europi 1989. na vlasti nalazi još jedino rumunjski predsjednik Ion Iliescu: ali za razliku od Havela on je već dugo vremena samo aparatčik režima a ne disident.

Rođen 5. listopada 1936. u Pragu u vrlo bogatoj obitelji koja je posjedovala filmske studije i desetke zgrada u samom središtu Praga, Havelu je komunistički režim koji je 1948. godine došao na vlast zabranio studiranje. Veliki dio imovine njegove obitelji bio je konfisciran.

Havel je za život zarađivao radeći kao laborant i vozač taksija, a kasnije je pohađao večernju školu i maturirao. Vrlo rano pokazao je zanimanje za kazalište, u kojem je obavljao sve moguće poslove - a do 1963. postao je dramaturg.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Havelu je nakon Praškog proljeća i dolaska sovjetskih tenkova u kolovozu 1968. bio zabranjen ulazak u sva kazališta u zemlji. On je ipak uporno odbijao emigrirati iz zemlje.

Havel je nastavio pisati i baviti se svojim disidentskim aktivnostima, a sudjelovao je u stvaranju Povelje 77, manifesta o poštivanju ljudskih prava.

Glasnogovornik pokreta, dugo je vremena bio pod istragom vlasti a zatim je uhićen te je u zatvoru proveo od lipnja 1979. do veljače 1983. godine.

On je odigrao veliku ulogu u demonstracijama u studenome 1989. kada je pregovarao o baršunastoj tranziciji. Komunistička je diktatura pala 29. prosinca 1989. a Vaclav Havel je postao predsjednikom.

Tijekom svoja dva petogodišnja mandata on je nadgledao radikalnu tranziciju njeogve zemlje prema demokraciji i tržišnoj ekonomiji, a Češka je pronašla svoje mjesto u NATO-u te uskoro i u Europskoj uniji.

Danas Valcav Havel, koji ima i velikih zdravstvenih problema, tvrdi da je sretan što odlazi u mirovinu. On želi ponovo čitati i pisati, a obećao je i da će napisati svoju biografiju.

Onima koji tvrde da je izdao svoje ideale, Vaclav havel odgovara: ´Ne možemo se nadati da će svijet, čak i u rukama pjesnika, postati pjesma´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara