Odvjetnici generala Gotovine u četvrtak preuzimaju dokumente

ODVJETNIČKI tim generala Ante Gotovine preuzet će u četvrtak dokumente koje mu je Vlada prema sudskoj odluci dužna predati, doznaje se od Ante Vukorepe, jednog od Gotovininih odvjetnika.

"Od pomoćnika ministrice pravosuđa za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima Jakše Muljačića danas sam telefonom dobio službeni poziv da sutra preuzmem dokumente na koje prema sudskoj presudi obrana ima pravo", kazao je Hini Vukorepa.

Dodao je da će dokumente preuzeti sutra ujutro u uredu za suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom.

Presudom i rješenjem o ovrsi iz prosinca prošle godine zagrebački Općinski sud odredio je da Vlada odvjetničkom timu haškog optuženika Gotovine mora predati 77 dokumenata dostavljenih Haškom tužiteljstvu u rujnu 1995. i još neke dokumente poslane u Den Haag u veljači prošle godine.

Vlada je prošlotjednu odluku o dodjeli dokumenata donijela nakon konzultacija s haškim tužiteljstvom koje se do sada tomu protivilo jer je Gotovina nedostupan Haškom sudu.

Glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann danas je izjavila da je glavna tužiteljica Carla del Ponte odlučila napraviti iznimku i odobriti predaju dokumenata koje Gotovinin odvjetnički tim traži više od dvije godine.

Hartmann je rekla kako je utvrđeno da su dokumenti takve prirode da njihovo prijevremeno objavljivanje ne bi štetilo slučaju.

Odvjetnički tim Ante Gotovine reagira na izjavu tužiteljstva ICTY-a

Odvjetnički tim generala Ante Gotovine je reagirao na izjavu glasnogovornice haškog tužiteljstva Florence Hartmann o predaji dokumentacije Gotovininoj obrani, te je u svom priopćenju ocijenio da je Hartmann "postupanje Hrvatske vlade omalovažila i izjednačila sa postupanjima po privatnim željama glavne tužiteljice Carle Del Ponte".

U priopćenju se podsjeća kako je Vlada RH sukladno odluci Općinskog suda u Zagrebu odlučila predati obrani generala Gotovine zatraženu dokumentaciju. Odvjetnički tim ističe kako je Vlada time postupala po presudi nadležnog pravosudnog tijela a ne "po privatnim željama gospođe Del Ponte" i time je, kako se kaže, ispunila svoje zakonske i ustavne obveze prema hrvatskom državljaninu generalu Anti Gotovini.

Odvjetnički tim drži da je Hartmann svojom izjavom "sama priznala da ne postoji nikakva zabrana koja bi proizlazila po pravilima postupka i dokaza međunarodnog tribunala, što je do danas tvrdila, već je očito da je dosadašnje sprječavanje obrane generala Gotovine da dođe u posjed očito bila samovolja pojedinih djelatnika tužiteljstva međunarodnog tribunala".

Florence Hartmann je u srijedu izjavila za Hinu da je glavna tužiteljica ICTY-a Carla del Ponte je odlučila napraviti iznimku i odobriti predaju dokumenata.

Gotovinini odvjetnici ističu u svom priopćenju da bi, "ukoliko bi postojala bilo kakva zakonska zabrana po Statutu ili pravilima o postupku i dokaza ICTY-a, takvu iznimku mogao učiniti samo sud a nikako ne glavna tužiteljica".

Prema tome, naglašavaju Gotovinini odvjetnici u priopćenju, "smatramo da je danas gospođa Hartmann sama potvrdila ono što obrana generala Gotovine tvrdi više od dvije godine, a to je da general Gotovina ima pravo da dobije sve dokumente koji su poslani haškom sudu i da ne postoji nikakva zabrana haškog suda na dostavu tih dokumenata".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara