Odvjetnik generala Džanka još nije zatražio dokumente od MORH-a

ODVJETNIK umirovljenog generala Luke Džanka, Nenad Boban kazao je danas da od Ureda za suradnju s Haškim sudom i Ministarstva obrane još nije zatražio nikakve dokumente potrebne za pripremu razgovora s haškim istražiteljima.

"Još nisam zatražio dokumente", kazao je Hini odvjetnik general Džanka.

Status haškog osumnjičenika general Džanko ima od sredine lipnja, a s istražiteljima Međunarodnog suda za ratne zločine trebao bi razgovarati o događajima na južnom bojištu gdje je bio jedan od zapovjednika HV-a, objasnio je Boban.

Datum razgovora, koji bi se trebao održati u Zagrebu, Džankovu odvjetniku još nije poznat.

Ministrica obrane Željka Antunović danas je izjavila da je Ministarstvo spremno Džanku staviti na raspolaganje sve dokumente potrebne za pripremu toga razgovora.

Kazavši kako još nisu zatražili nikakve dokumente, Boban je najavio da će se MORH-u obratiti za pomoć tek nakon što utvrde o kojim točno akcijama na južnog bojišta haški istražitelji žele razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Boban je uvjeren da će se status njegova klijenta promijeniti odmah nakon prvog razgovora s istražiteljima, te da će Džanko od osumnjičenika postati svjedok.

Sam general Džanko, po tvrdnjama njegova odvjetnika, ne želi razgovarati s novinarima te se povukao u obiteljsku kuću na Lastovu.

Osim na južnom bojištu, gdje je 1991. i 1992. bio jedan od zapovjednika, Džanko je sudjelovao u akciji "Maslenica".

U akciji "Bljesak" zapovijedao je Zbornim područjem Bjelovar i njegove su postrojbe oslobodile Okučane. U "Oluji" je zapovijedao operativnim pravcem Hrvatska Kostajnica u sektoru Sjever.

Umirovljen je odlukom pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana 1996.

Četiri godine kasnije javno se ogradio od istupa dvanaestorice generala, koje je predsjednik Mesić umirovio nakon što su otvorenim pismom tražili prestanak "kriminalizacije Domovinskog rata".

U medijima je spominjan i kao kritičar kriminala u HV-u, te prebrzog uspona nekih visokih časnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara