Odvjetnik Gotovine traži istragu VS UN-a nad Carlom del Ponte

Odvjetnik Gotovine traži istragu VS UN-a nad Carlom del Ponte
ODVJETNIK hrvatskog generala Ante Gotovine, Luka Mišetić zatražio je u srijedu da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda poduzme istragu nad glavnom tužiteljicom Haškog suda (ICTY) Carlom del Ponte zbog lošeg vođenja slučaja Gotovina u kojem je, kako navodi, generala optužila za umorstvo dvije osobe koje su žive i odbija povući te optužbe.

Mišetić je u srijedu uputio pismo glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu i svim članovima Vijeća sigurnosti UN-a u kojem je optužio Carlu del Ponte da je prekršila međunarodne standarde profesionalnog rada tužitelja optuživši Gotovinu za umorstvo dvije osobe za koje je znala da su žive.

"Ovime tražim da Vijeće sigurnosti otvori svoju vlastitu istragu slučaja Gotovina kako bi utvrdilo da li su u ovom slučaju prekršeni međunarodni standardi tužiteljske etike i da poduzme odgovarajuću akciju u slučaju da to utvrdi", napisao je Mišetić u pismu koje je dobila Hina.

On naglašava kako tužiteljica ICTY-ja do danas odbija povući te optužbe protiv Gotovine unatoč nedvojbenih dokaza da su tzv. žrtve umorstva zapravo žive.

Predsjednik ICTY-ja sudac Theodor Meron i glavna tužiteljica Carla del Ponte podnijet će u četvrtak Vijeću sigurnosti godišnje izvješće o radu Suda i Tužiteljstva.

Mišetić navodi da je hrvatska novinarka Vlatka Hercigonja, istražujući slučaj Gotovine, koji je pred ICTY-jem optužen 2001. za ratne zločine u akciji Oluja, otkrila da su navodne Gotovinine žrtve, Bosiljka Berić i Mirjana Berić, žive i da se nalaze u Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu se navodi kako je Savo Štrbac iz udruge Veritas, koja prikuplja dokaze za ICTY za navodne zločine hrvatskih snaga nad Srbima, u pismu Carli del Ponte u rujnu 2001. upozorio da je u optužnici protiv Gotovine napravljena "velika pogreška" jer su navodne dvije žrtve žive. Štrbac je također naveo da je Veritas još 1998., dakle prije podizanja optužnice protiv Gotovine, na zahtjev haškog tužiteljstva da pronađe Bosiljku i Mirjanu Berić utvrdio da su obje žive.

"Ipak četiri godine kasnije Ured tužitelja podnosi optužnicu sucima ICTY-aja u kojoj tužiteljica tvrdi da su Bosiljka i Mirjana Berić ubijene u kolovozu 1995.", navodi Mišetić u pismu. "Tužiteljica nikada nije obavijestila suce ICTY-ja da posjeduje informaciju koja pokazuje da su ovi navodi očito lažni."

Mišetić, pozivajući se na UN-ove Smjernice za ulogu tužitelja koje zahtijevaju da tužitelj odmah odbaci lažne optužbe, traži da se ovi navodi izbace iz optužnice protiv Gotovine kao i da se istraži da li su možda i druge navodne žrtve zapravo žive.

Carla del Ponte uporno odbija odbaciti ove navode, jasno kršeći Smjernice, piše Mišetić.

Navodeći da su suci ICTY-aja presudili kako nemaju ovlasti nametnuti Kodeks profesionalne etike tužiteljima ICTY-aja niti ih sankcionirati za loš rad, Mišetić je zatražio da Vijeće sigurnosti samo otvori istragu kako bi utvrdilo da li je Carla del Ponte prekršila međunarodne standarde profesionalnog rada.

Mišetić također preporučuje Vijeću sigurnosti da razmotri uspostavu Kodeksa rada tužitelja kako bi kodificiralo etičke standarde koji se očekuju od onih koji predstavljaju međunarodnu zajednicu kroz Ured tužitelja ICTY-aja. On preporuča i da Vijeće sigurnosti proglasi da se UN-ove Smjernice za ulogu tužitelja primijenjuju i na tužitelje ICTY-aja i Ruandskog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara