TROSTRUKO UBOJSTVO U SPLITU

Odvjetnik Šerić o obrani splitskog ubojice: Prikupio sam dragocjene informacije

Odvjetnik Šerić o obrani splitskog ubojice: Prikupio sam dragocjene informacije
Foto: FaH/Čitatelj Indexa

S Brankom Šerićem, poznatim zagrebačkim odvjetnikom, razgovarali smo dok je putovao za Split, gdje će se uputiti u detalje slučaja svog trenutno najpoznatijeg klijenta Filipa Zavadlava, trostrukog splitskog ubojice.

Zavadlav je, veli Šerić, smješten u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici, a on će se u Splitu upoznati sa spisom i "vidjeti kolegicu koja ga je zastupala po službenoj dužnosti. Ona ostaje u obrani", kazao nam je Šerić koji još uvijek nije dobio službenu punomoć od ubojice ili članova njegove obitelji, ali "to se rješava i nije prepreka za moj angažman".

Šerić o Zavadlavu: "Doći će sebi, mora"

Nije siguran ni je li Zavadlav uspio shvatiti da mu je on odvjetnik. "Na ročištu su mu kolegica, sudac i Žarko Štrbac, državni odvjetnik, kazali da ga zastupam, ne znam koliko je shvatio. Nije reagirao, ali doći će sebi, mora. U svakom slučaju, najvažnije je da je sada pod paskom, ne zbog drugih, nego zbog sebe“, navodi naš sugovornik aludirajući na Zavadlavovu suicidalnost o kojoj su mediji pisali. Šerić potvrđuje i kontakte s ubojičinom majkom koja je u Austriji. Razgovarali su jednom, a planiraju opet.

Još jučer objavili smo da je Šerića angažirala jedna od internetskih grupa podrške ubojici. Zanimalo nas je kako se dogovorio oko plaćanja.

"Ovo mi je izazov, nisam razgovarao o honoraru"

"Nisam razgovarao o honoraru. Ovo mi je izazov. U ovim godinama ne treba mi reklama, a ako dosad nisam materijalno situiran, ne trebam ni biti. Povukao me izazov jer ljudi su nesretni zbog insuficijentnog zdravstva i pravosuđa i kad su me kontaktirali iz Facebook grupe, nisam se dugo mislio. To je bilo uvečer, ujutro sam rekao da hoću", govori nam poznati odvjetnik. Ima, naravno, ideju o strategiji obrane, prikupio je, ističe, "dragocjene informacije" koje će mu biti korisne, ali nije ih htio otkriti.

Malo smo razgovarali i o cijeloj situaciji u društvu i nefunkcioniranju institucija koje dijagnosticiraju političari, novinari, sociolozi, politolozi, pravnici... ali nitko ništa ne poduzima. Što sustav uopće može protiv okorjelih nasilnika s ubojitim namjerama?

"Zakonodavstvo nam kasni za životom jedno 20 godina"

Šerić smatra da ima nekih rješenja.

"Ako je netko jednom osuđen, onda mu treba nabiti kontrolu. Ako je previše jednom u mjesec dana, onda neka bude jednom u 60 dana, ali treba ići u pretrese. Onima koji su u sustavu i osuđivani su neka se uvede trajna mjera opreza", govori nam Šerić.

"Osim toga, zakonodavstvo nam kasni za životom jedno 20 godina. I u smislu prevencije i represije. Modernu komunikaciju koju sada imamo prate samo kad imaju nalog za pretres. I taj nalog je ograničen. Nisam za policijsku državu, ali jesam za postupanje prema potencijalno opasnim osobama", zaključuje Šerić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za ubojstva u Splitu instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: split ubojstvo

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara