Oficir JNA o sukobu s "četnicima" na Veleprometu

UMIROVLJENI oficir JNA posvjedočio je u ponedjeljak, u nastavku suđenja "vukovarskoj trojci" pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), o sukobu s "četnicima" oko evakuacije ratnih zarobljenika iz kruga tvrtke Velepromet nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine.

Umirovljeni sigurnosni oficir JNA Bogdan Vujić bio je, prema nalogu Vrhovnog zapovjedništva i Uprave službe sigurnosti JNA, zadužen za razdvajanje ratnih zarobljenika od civila i njihovo prebacivanje iz Veleprometa u logor u Sremskoj Mitrovici.

"Nemojte brinuti, sve je pod kontrolom", prenio je svjedok optužbe Vujić riječi jednog od optuženih bivših oficira JNA Veselina Šljivančanina, koji je kao zapovjednik vojne policije osiguravao područje Vepleprometa.

"No, kada sam vidio ljude u bradama, četnike koji su gunđali Kakva evakuacija, nigdje oni ne idu, znao sam da će biti problema", rekao je svjedok.

Dodao je da mu je to postalo "potpuno jasno" nakon što je pred ulazom u jednu od prostorija na Veleprometu vidio dvojne straže, sastavljene od vojnih policajaca i pripadnika srbijanskih paravojnih formacija s puškomitraljezima.

"Iz prostorije su provirivale glave, kako su ih zvali ustaša i zločinaca koji su klali Srbe, .....tražili su zraka, neki od njih bili su ozlijeđeni", rekao je Vujić koji je, unatoč prosvjedima "četnika i "teritorijalaca", organizirao prijevoz vukovarskih branitelja u logor u Srijemskoj Mitrovici.

"One koji su ukradeni ili ubijeni iza ograde Veleprometa nisam mogao spasiti. Ja sam zadatak izvršio, mogao sam i sam ostati tamo", dodao je svjedok koji tvrdi da je prilikom obavljanja zadatka i sam bio životno ugrožen.

Svjedok optužbe ranije je izjavio da je s namjerom srbijanskih "teritorijalaca" da ranjene branitelje i civile iz vukovarske bolnice prevezu i likvidiraju na Ovčari bio je upoznat i suoptuženi Mile Mrkšić.

Bivšim oficirima Prve gardijske brigade JNA Mili Mrkšić, i njemu podređenima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću sudi se za pokolj najmanje 264 hrvatskih ranjenika i civila iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara 20. studenog 1991. godine.

Branitelji optužene "vukovarske trojke" nastavljaju u utorak s protuispitivanjem svjedoka Vujića.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara