Ohrabreni krvavim napadom: Planiraju li sada talibani atentat na pakistanski državni vrh?

Foto: AFP

U DANAŠNJA dva krvava napada na bazu za obuku pakistanskih graničnih policajaca poginulo je najmanje 80 osoba, dok ih je ozlijeđeno najmanje 120. Odmah nakon napada javili su se pakistanski talibani te objavili da su oni izveli napad kao osvetu za ubojstvo vođe Al Qaide Osame bin Ladena.

Vojni analitičar Igor Tabak rekao je za Index kako se prevelika pozornost dala ovome napadu za koji tvrdi da nije različit od mnogih koji su se dogodili zadnjih godina.

Ovaj napad ništa strateški ne mijenja

"Centri za obuku policije, vojske i svih tih postrojbi koje se na granicama upotrebljavaju s državne strane su posljednjih godina prilično učestali", kazao je Tabak i dodao kako se time postižu dva efekta, jedan je taj da se nanosi šteta represivnom državnom aparatu, a drugi taj da mladi ljudi lakše odustaju od prijavljivanja u sigurnosne snage.

"Svi koji će se prijavljivat razmišljat će o tome da ih mogu napasti dok čekaju u redu za prijavu ili na obuci, a država ih ne može zaštititi. To je jedan zgodan i čest cilj u Pakistanu zadnjih godina", rekao je Tabak te dodao kako je ovaj napad poseban samo zato što je prvi veći napad nakon ubojstva Bin Ladena. "On nije ništa posebno, jer strateški ne mijenja ništa", tvrdi Tabak.

Napad na politički vrh

On strahuje da će nakon ovoga uslijediti napad na pakistanski državni vrh. "Prijašnji vlastodržac Musharraf je preživio tri ili četiri takva napada, Benazir Bhutto je stradala u kampanji, što znači Pakistan ima tradiciju da mu čelnici države poginu na dužnosti", kazao je Tabak i dodao kako bi jedan takav atentat bio jako loš za Zapad.

Kao problem u Pakistanu vidi činjenicu da je još uvijek jedan dio državnog aparata podržava terorističke skupine. "Talibani, i u Pakistanu, a i van njega i druge grupe koje se bore u Kašmiru su stvorene od strane pakistanske države. To su organizacije koje su osmišljenje i opremljene od pakistanske države i oni imaju dugogodišnju tradiciju i teško je vjerovati da će im potpora prestati od danas do sutra samo zato što to traži Barack Obama", kazao je Tabak i dodao kako to rat koji će još neko vrijeme trajati unutar sustava pakistanske države.

Al Qaida će željeti dokazati da je još aktivna

Upozorio je i kako bi Al Qaida mogla početi preuzimati odgovornost za ovakve napade samo kako bi dokazali da su aktivni i nakon smrti svoga vođa Osame bin Ladena. No, ovaj puta su ih pretekli pakistanski talibani koji su prvi "pohvalili" da su osvetili vođu druge terorističke organizacije koji se zajedno s njima borio u Afganistanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara