Olupine na dnu Jadrana - potencijalne ekološke bombe

Olupine na dnu Jadrana - potencijalne ekološke bombe

NA DNU Jadrana leži stotinjak olupina aviona, podmornica i brodova, a njih tridesetak potencijalne su ekološke bombe, objavila je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Razlog za proglašenje ekoloških bombi su oko 360 tona goriva, ulja i maziva, koje se još nalaze u olupinama. Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture popisala je sve olupine koje su potencijalno opasne, te navela njihove okvirne lokacija s podacima o procijenjenoj količini goriva u tankovima.

Najopasnije olupine nalaze se kod otoka Škrda u blizini Novalje, između Paga i Lošinja, te kod Pelješca, piše Jutarnji list.

Kod Škrda je potonuo britanski razarač Aldenham, koji u svojim tankovima zadržava oko 20 do 50 tona nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između Paga i Lošinja 1944. potopljene su dvije njemačke korvete, za koje stručnjaci smatraju da svaka sadrži oko 20 tona nafte.

Iako je trenutno poznato da se kod Pelješca nalazi jedan potonuli njemački brzi torpedni čamac, Jutarnji list piše kako postoje podaci prema kojima se uz obalu Pelješca nalazi 5-6 takvih čamaca koji predstavljaju veliku opasnost zbog toga što se neispaljena torpeda na njima mogu aktivirati udarcem.

Vađenje olupina dosta je skupo, no ako se za neku do njih ustvrdi da zaista prijeti velikom ekološkom katastrofom, novac ne bi smio biti toliko bitan.

U studenom 2003. godine nafta je počela istjecati iz broda Elhawi Star ispred riječke luke, i još uvijek curi. Pretpostavlja se da je isteklo oko 1000 litara, a da je u spremnicima još oko 100 tona nafte. Usporedno sa sanacijom istražene su mogućnosti kako trajno riješiti taj problem te je utvrđeno da bi najbolje bilo iscrpsti gorivo s potonulog broda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara