TRI POGINULA, JEDAN SE BORI ZA ŽIVOT

Onesviješteni radnici upali su u šaht dubok 6 metara, izvlačili su ih dva sata

Onesviješteni radnici upali su u šaht dubok 6 metara, izvlačili su ih dva sata

TRAGEDIJA je jučer potresla Slavoniju. Radnici komunalnih službi, osječkog Vodovoda i čepinske Urednosti došli su na intervenciju u Čepin. Dvojica su poginula na licu mjesta, jedan je umro kasnije u bolnici, jedan se nalazi u teškom stanju u osječkoj bolnici, dok se jedan, onaj koji je ipak uspio pozvati pomoć, dobro oporavlja. Iz općine Čepin objavili su kako su ujutro stradali Mario Horvat, djelatnik Urednosti d.o.o., i Danijel Franjić, djelatnik Vodovoda-Osijek d.d. Treći preminuli je 34-godišnji Luka Karin.

Policija nastavlja istragu

"Prilikom odštopavanja kanalizacije na raskrižju Kalničke i Ulice Papuka u Čepinu, oko 11 sati 19. lipnja, uslijed udisanja plinova u šaht su pala dva djelatnika osječke i dva djelatnika čepinske tvrtke. Tom su prilikom smrtno stradali 42-godišnjak i 43-godišnjak, a 52-godišnjak i 37-godišnjak zadobili su ozljede opasne po život te im je pružena liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Dvadesetčetverogodišnji djelatnik čepinske tvrtke također je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je zadržan na promatranju, dok su mrtva tijela prevezena na Odjel za patologiju radi obdukcije. Uslijed zadobivenih ozljeda i udisanja plinova u poslijepodnevnim satima preminuo je 37-godišnjak. Nastavljamo rad na utvrđivanju okolnosti događaja", izvijestili su jutros iz policije.

"Sa žalošću moramo priopćiti kako su Mario Horvat, djelatnik Urednosti d.o.o., i Danijel Franjić, djelatnik Vodovoda-Osijek d.d., preminuli u Čepinu 19. lipnja 2018. godine. Iako su u najkraćem vremenskom roku pristigli i hitna i vatrogasci, za dvojicu djelatnika nije bilo pomoći. Trojica djelatnika nalaze se na obradi u KBC Osijek. Izražavamo iskrenu sućut svim članovima obitelji tragično stradalih", objavili su iz općine Čepin.

Radnici su pozvani na intervenciju jer je u Ulici Papuk u Čepinu došlo do začepljenja kanalizacijskog cjevovoda, pa su se otpadne vode vraćale u nekoliko kuća. Uspjeli su očistiti dio cjevovoda, no opet je došlo do začepljenja u blizini prepumpne stanice. Tada su radnicima Vodovoda u pomoć došli i radnici iz Urednosti.

Jedan od njih ušao je s maskom na licu u kanalizacijski otvor te se onesvijestio, doznaje detalje Glas Slavonije. Drugi im je pokušao pomoći, ali i on se onesvijestio. Još dvojica su izgubila svijest i pala u šaht. Peti je, u lošem stanju, uspio pozvati pomoć.

"Izišli smo iz kuća kada je jedan djelatnik u šoku pozivao u pomoć. Uspio je nazvati policiju, hitnu i vatrogasce i pao na travu pokraj prepumpne stanice. Samo je ponavljao kako su četvorica u šahtu", prepričava svjedok za Glas Slavonije.

Spašavanje trajalo gotovo dva sata

Na mjesto događaja prvi su došli čepinski vatrogasci koji su izvukli dvojicu radnika, a zatim su drugu dvojicu izvukli osječki vatrogasci. Ta druga dvojica nalazila su se na dubini od oko šest metara, a izvučena su pomoću tronošca.  Oni su preminuli na licu mjesta. Akcija spašavanja trajala je oko dva sata.

Zbog opasnosti od otrovnih plinova vatrogasci su koristili izolacijske aparate te se pomoću njih spustili u prepumpnu stanicu.

U bolnicu dovedeni u teškom stanju

"Ustanovljeni su mogući prijelomi, ali i otrovanje zbog velikih količina sumporovodika, ali i još više metana, a zatražena je i ekipa za reanimaciju", rekli su iz osječke Hitne za Glas Slavonije.

Svijest se izgubi za par sekundi

Kad osoba udahne zrak zasićen plinovima, pojašnjava dr. Srđan Čalošević, dolazi do akutne ozljede pluća, a to se dogodilo i u ovom slučaju kod jedne osobe. Oštećenje pluća nastalo je, dodaje, zbog udahnutog sadržaja, a ne zbog tzv. mehaničke traume, no ne može reći je li riječ o zraku zasićenom otrovnim plinovima ili tekućem sadržaju. Dr. Čalošević ističe da se u pravilu događa da pluća budu ozlijeđena agresivnim plinovima, a izmjena plinova, odnosno otpuštanje CO2 i primanje kisika zbog otoka sluznice i poremećaja na osnovnoj membrani, poremećena je. "Dolazi do manjka kisika, povećane koncentracije ugljičnog dioksida i akutnog edema na respiracijskoj sluznici. Zbog poremećaja u plinovima osoba gubi svijest i u igri su desetci sekunde, najviše minuta", kaže dr. Čalošević.

"Strašna tragedija"

"O dojavi stanara o povratu otpadnih voda u kuće, tvrtka Urednost d.o.o. angažirala je dežurnu ekipu s vozilom za čišćenje kanalizacijske mreže tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. Po izlasku na teren uočeno je da Crpna stanica ne prihvaća otpadnu vodu jer je njena rešetka prepuna krpa. Pri pokušaju čišćenja rešetke dogodila se strašna tragedija koja je imala za posljedicu smrtno stradavanje djelatnika. U otkrivanju uzroka ove tragedije odgovorne osobe tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. surađuju s nadležnim institucijama", stoji u priopćenju osječkog Vodovoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara