Reakcije na Goldsteinovu smrt još jedan su dokaz fašizacije hrvatskog društva

Reakcije na Goldsteinovu smrt još jedan su dokaz fašizacije hrvatskog društva

Foto: Hina, Screenshot: Facebook

KADA je jučer poslijepodne u hrvatskim medijima objavljena vijest da je u 90. godini preminuo veliki hrvatski intelektualac, povjesničar i nakladnik Slavko Goldstein nije trebalo dugo čekati na bujicu mržnje da se izlije po komentarima članaka i društvenim mrežama. Iako se odvratni komentari mogu već godinama svakodnevno čitati u hrvatskom kutku world wide weba, Goldsteinova smrt pokrenula je gejzir sladostrasne mržnje i likovanja, koji se jednostavno ne može ignorirati jer je svugdje.

Vrijedi citirati neke reprezentativne komentare, od kojih su većina ostavljeni pod imenom i prezimenom, da bude posve razvidno o kakvim je gnjusobama riječ. Napominjemo da u njih nismo intervenirali, dakle, ostavljene su sve pravopisne i gramatičke pogreške.

“Lazov i licemjer cjeli zivot se trudio da ocrni Hrvate i cjeli hrvatski narod koda smo svi bili ustase”, “Jedan smrad manje”, “Napokon jedna lijepa vijest sa "lijeve strane"”, “sve je jasno, Hrvatska je izgubila jednoga velikoga neprijatelja”, “Hvala dragom Bogu jedna divna vjest.”, “Hajde!? Umro Pantelija!? Bogu hvala! Bio je šovinist (židovski i orjunaški) i rasist, a ne čovjek vrijedan spomena.”, “pošaljite ga u sarajevo,hrvatsku nikada nije volio koliko jugoslaviju,tita i komunizam. u sarajevu je sve to in ,a tamo je i rođen. zamisli molim te da se pokopa mrzitelj hrvatske u nezavisnoj državi hrvatskoj. nije kršćanski ovo što činim,ali sve laži i svo zlo koje je nanio mom narodu su ovime,bar mrvicu kompenzirane ,bože oprosti mi u ime svih nevinih ubijenih kojima se ovaj lik ismijavao,veličajući njihove krvnike.”, “budalas koji je cijeli zivot proveo sireci antihrvatsku propagandu i lazi po svijetu o tome kako su Hrvati bili veci zlocinci cak i od njemackih nacista”, “Govnar stari triba je davno umrit”, “Jedan čifut manje!!!!”, “TAJ ŠTO JE ODAPEO JE JUGOSLAVENCINA FUJ SMEĆE ANTIHRVATSKO JEBO GA TITO”.Fašizacija kojoj asistiraju Katolička crkva i HDZ

Smrt Slavka Goldsteina potaknula je doslovno tisuće hrvatskih građana, možda i desetke tisuća, na ispade najcrnjeg antisemitizma, mržnje, vulgarnosti, huškanja i općenarodne gadosti. Da Goldstein to nije zaslužio skoro je deplasirano isticati, s obzirom na sveukupnost svojeg građanskog, kulturnog, društvenog i političkog angažmana kojim je kao rijetko tko zadužio Republiku Hrvatsku u ovom i proteklom stoljeću. Sve te gnjusne reakcije samo su još jedna potvrda ispravnosti uvjerenja da je hrvatsko društvo zahvatio val fašizacije, koji nije zarazio sve građane, pa možda ni većinu, ali definitivno dovoljan broj njih da se mogu osjećati spremnima za javno širenje ustašluka i mržnje.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome proteklih godina zdušno asistira Katolička crkva i HDZ pa ne čudi što su narodne mase u međuvremenu marinirane u mržnji i uvjerene da je neprijatelj Hrvatske svatko tko odbija njihove laži o ustašama kao “herojima, mučenicima i šehidima”, ustaškom pozdravu ZDS kao “starom hrvatskom” i Jasenovcu kao wellness centru NDH kojeg su u logor smrti pretvorili tek komunisti nakon Drugog svjetskog rata. Raspamećeni domoljubi koji se svakodnevno bave time kako je izraz bilo kakve kritike ustašluka i hrvatskog nacionalizma pokazatelj da se “mrzi sve hrvatsko” već su godinama ohrabreni da provode svoje hajke online, u medijima i na ulicama.

Smiješni šok i nevjerica građanskog centra


Antifašist Slavko Goldstein je protiv svega toga neumorno istupao u javnosti, lažima i nacionalističkoj se razjarenosti suprotstavljajući argumentima i činjenicama, što je naravno samo više poticalo to bezumno filoustaško meso da ga mrze i omalovažavaju. Njegova ih je smrt dovela do paroksizma fašističkog hejta, još jednom razotkrivši to odurno lice hrvatskog društva, koje više definitivno nije naličje.

Goldstein je tako još jednom zadužio Hrvate, svojom smrću izvlačeći na svjetlo dana tisuće i tisuće neprijepornih dokaza o tome koliko se fašistička zaraza proširila među građanima RH.

Smiješni šok i nevjerica koju neki iz građanskog centra izražavaju zbog toga što je za značajan broj Hrvata Slavko Goldstein tek jedan “čifut”, “smeće”, “smrad”, “židovski i orjunaški rasist”, “govnar” itd. također je pozitivni dio Goldsteinove ostavštine jer pravovremeno - ili možda ipak u posljedni tren - podsjeća da ustaše ni prošli put nije porazilo mačekovsko kukavičko buržujsko zgražanje nego hrabra i multinacionalna partizanska borba, kojoj se Goldstein pridružio kao 14-godišnjak.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara