Općina Bol na Braču roditeljima za svako šestorođeno dijete daje 120.000 kuna

Općina Bol na Braču roditeljima za svako šestorođeno dijete daje 120.000 kuna

Foto: Shutterstock

OPĆINA Bol na Braču , radi poticanja demografske obnove,  iz svojeg proračuna  godišnje u prosjeku izdvoji između 250.000 i 300.000 kuna za novorođenu djecu, a za svako šestorođeno dijete u obitelji predviđena je  pomoć roditeljima  od 120.000 kuna,  doznaje se u općinskoj upravi Bola.

"Iz našeg proračuna za svako prvorođeno dijete roditeljima izdvojimo 7.000 kuna, za svako drugorođeno 15.000 a za svako trećerođeno dijete 30.000 kuna i te naše obveze redovito izmirujemo. Također smo sa po 7.000 kuna pomogli rješavanje poteškoća više neplodnih parova," rekao je za Hinu pročelnik općinske uprave Bola Stipe Karmelić.

Istaknuo je kako je  na snazi i odluka da za svako četvrtorođeno dijete na području općine Bol roditeljima izdvoji 60.000, za svako petorođeno dijete 90.000 a za svako šestorođeno dijete 120.000 kuna ali u posljednjih desetak godina, koliko vrijedi takva odluka, ni u jednoj obitelji se nije rodilo više od troje djece.

Pozitivnija demografska slika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih nekoliko godina u prvi razred osnovne škole u Bolu u prosjeku se upisuje između 15 i 20 djece a prije desetak godina znalo se dogoditi da nam se u prvi razred upiše samo troje ili četvoro djece, a osim toga trenutačno i dječji vrtić u Bolu ne može prihvatiti svu novorođenu djecu što ranije nije bio slučaj," kazao je Karmelić.

Naglasio je kako je izdvajanje  financijskih sredstava za novorođenu djecu u Bolu doprinijelo pozitivnoj demokrafskoj slici na području te općine tako da se godišnje rodi između 20 i 25 djece a umre u prosjeku 12  osoba. Po popisu iz 1971. godine na području  Bola živjelo  oko tisuću stanovnika, a sada je na području te općine oko 1.700 stanovnika.

"Takvom demografskom rastu doprinijeli su i razvoj turizma, te doseljenici ali mi našim financijskim izdvajanjima za novorođenu djecu također dajemo poticaja pozivnom demografskom trendu," zaključio je  Karmelić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara