OPEC jednoglasno za povećanje proizvodnje od oko milijun barela nafte dnevno

OPEC jednoglasno za povećanje proizvodnje od oko milijun barela nafte dnevno
Foto: 123rf

ORGANIZACIJA zemalja izvoznica nafte (OPEC) je jednoglasno dogovorila povećanje proizvodnje nafte za oko milijun barela dnevno, objavio je saudijski ministar energije nakon polugodišnjeg sastanka organizacije, bez obzira na iransku suzdržanost.

"Dogovorili smo povećanje od milijun barela dnevno, kao što je bilo predloženo. Mislim da će to zadovoljiti potrebe za naftom u drugom dijelu godine", dodao je.

Milijun barela dnevno nije spomenuto u tekstu koji je potpisala Organizacija u vezi s kojim se u subotu trebaju sastati s partnerima.

OPEC i partneri su krajem 2016. odredili smanjenje proizvodnje, što je pridonijelo uzletu cijena, koje su bile najniže prije dvije godine.

Sporazum iz 2016. ostavlja manevarskog prostora, istaknula je Saudijska Arabija, prvi svjetski izvoznik.

"Sve zemlje ne poduzimaju jednake napore za smanjenje proizvodnje, neki padovi proizvodnje su rezultat  nedostatnih ulaganja", priznao je Souhail al-Mazrouei, ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, čija zemlja trenutačno predsjeda OPEC-om.

Proizvođači nafte koji imaju sredstava za povećanje proizvodnje trebali bi ubrzati crpljenje nafte kako bi kompenzirali moguće deficite drugih zemalja.

Iran, čije kapacitete proizvodnje i izvoza ograničavaju američke sankcije, do petka se ujutro suprotstavljao povećanju za milijun barela dnevno, jer nije želio gubitke prihoda u odnosu na svog saudijskog suparnika.

Neki analitičari nazočni na konferenciji OPEC-a su bili iznenađeni što u finalnom priopćenju nije bilo podataka o povećanju proizvodnje, a cijene nafte su u vrijeme odluke porasle za 2,84 posto na 75,13 dolara za europski Brent i za 3,23 posto na 67,66 dolara za američki WTI.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara