Iranski ministar: Trump je kriv za visoke cijene nafte

Iranski ministar: Trump je kriv za visoke cijene nafte
Foto: EPA

IRAN ne vjeruje da će se OPEC ovog tjedna dogovoriti o povećanju zadane proizvodnje, čemu se ta zemlja protivi, rekao je jučer njegov ministar za naftu, optuživši američkog predsjednika Donalda Trumpa odgovornim za rast cijene. "Ne vjerujem da će se postići dogovor", rekao je novinarima Bijan Namdar Zanganeh nakon dolaska u Beč prije sastanka kartela u petak.

Ministar je istaknuo da OPEC mora biti "jednodušan" u promjeni svoje politike proizvodnje i ocijenio da je "Trump prouzročio visoke cijene nafte". Saudijska Arabija želi da njezini partneri u petak odobre povećanje proizvodnih kvota, dok ponovo rastu potražnja i cijena. Isto želi i Rusija koja je zajedno s devet zemalja izvan OPEC-a vezana s kartelom dogovorom koji se treba preispitati na tom sastanku u subotu u austrijskoj prijestolnici.

"Trump stvorio probleme na tržištu"

Otkad je skupina 24 proizvođača koji čine više od 50 posto svjetske ponude prihvatila te ciljeve što vrijede do kraja 2018., cijene sirove nafte su u Europi skočile na oko 75 dolara za barel.

No Iran, čiji bi izvoz mogao doći u pitanje nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog dogovora u svibnju, ne gleda blagonaklono na svog regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju koja predlaže da se pad svjetske ponude nadoknadi povećanjem crpljenja nafte. "Predsjednik Trump stvorio je probleme na tržištu uvođenjem niza sankcija dvama osnivačima OPEC-a, Iranu i Venezueli", upozorio je iranski ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara