HSP tvrdi da nije zapišao antifašistički spomenik: Pravaši poštuju mrtve!

Foto: Arhiva

SRPSKO narodno vijeće poslalo je priopćenje za medije u kojem stoji da je jučer oskvrnavljena spomen kosturnica žrtvama ustaškog pokolja iz svibnja 1941. godine u selu Veljun, smještena uz cestu Karlovac – Slunj. Nepoznati počinitelji razbacali su svijeće i cvijeće koje je bilo postavljeno pred spomenik, mokrili su na spomen obilježje i  bijelim sprejem na ćiriličnom natpisu ispisali slovo U s križićem.

Prema izjavama mještana sela, počintelji su pripadnici HSP-a iz Čakovca koji su autobusom čakovečkih registracija jučer ujutro išli na obilježavanje dana Pobjede i domovinske zahvalnosti u Knin i koji su se zaustavili kod spomenika. Policija je obavila uviđaj i saslušala svjedoke.

Srb:Nemamo toliko pravaša iz Čakovca

"Ne vjerujem u vandalsko ponašanje članova stranke,jer ono nije svojstveno pravaškom pokretu. Informacije su dvojbene osobito zbog navoda da se radi o članovima iz Čakovca gdje HSP nema toliko članova da organizirano odlaze autobusima", kaže se u priopćenju Hrvatske stranke prave kojeg potpisuje predsjednik pravaša Danijel Srb.

Pravaši smatraju da je riječ o pokušaju diskreditiranja stranke bez ozbiljnih dokaza.

"Kao politička stranka zalažemo se za dostojanstvo svih žrtava, tražimo takav odnos prema nedužnim žrtvama iz drugog svjetskog rata i poštujemo mrtve. Još i danas neke nedužne žrtve, među kojima ima i pogubljene djece,nisu priznate i mi se kao stranka borimo za njihovo dostojanstvo", stoji na kraju priopćenja.

Nije prvi puta

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se spomenik u Veljunu našao na udaru vandala. Poznat je slučaj iz 2000. godine kada su Hrvati pokušali spriječiti održavanje komemorativnog skupa za žrtve antifašizma, kojeg su organizirali Srbi povratnici. Incident je obilježen sramotnim ispadom Biserke Legradić, koja je pred očima svih prisutnih svukla hlače i pomokrila se pred spomenikom. Pritom je izjavila da "u svojoj zemlji može pišati gdje hoće".

Spomenik je oskvrnavljen i 2006. godine, kada su nepoznati vandali sa spomen obilježja NOB-a odnijeli 14 metalnih ploča s ispisanim imenima ubijenih civila. Uz to, vandali su razbili i ploču na središnjem spomeniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara