Oporba prozvala HDZ da prikriva potpisivanje lošeg aranžmana s MMF-om

HDZ-ova saborska većina bojkotira raspravu o novom standby aranžmanu kako bi pred javnosti prikrila da je potpisala za Hrvatsku izuzetno štetan dokument, ocjena je oporbenih SDP-a, HSS-a i HNS-a koju su iznijeli u sabornici, a potom i na konferenciji za novinare.

Nakon što je predsjedavajući Vladimir Šeks odbio oporbeni zahtjev da se saborska sjednica danas prekine, da u stanci odbori zauzmu mišljenja o stand-by aranžmanu, te da se potom u sabornici raspravi ta točka, oporbenjaci su HDZ i Vladu prozvali da krše raniji dogovor kako bi pred javnosti prikrili svoje pogreške.

Odbacili su i Šeksov argument da je rasprava odgođena jer se HDZ-ova saborska većina složila sa stavom Vlade da će rasprava pričekati cjelokupni materijal o pregovorima s MMF-om, koji se, kaže Šeks, priprema u Vladi.

"To je pokušaj skrivanja od javnosti istine o tome što su potpisali, a potpisali su štetan aranžman i Hrvatskoj onemogućili razvoj", rekao je Zlatko Tomčić (HSS) na konferenciji za novinare u Saboru.

Ocijenio je da zacrtana razvojna politika na koju se HDZ-ova Vlada obvezala novim aranžmanom, a koja se zasniva na 3,5 posto BDP-a u iduće dvije godine, onemogućava bilo kakve razvojne aspekte i rješavanje gorućih pitanja (socijala, školstvo, zdravstvo, branitelji).

"Jučerašnji cjelodnevni igrokaz u Saboru, rasprava o osnivanju istražnog povjerenstva, samo je dokaz da HDZ zabavlja javnost, a marginalizira Sabor i ozbiljne teme", kazao je Tomčić.

I Milanka Opačić (SDP) drži da HDZ-ova vladajuća većina namjerno bojkotira raspravu, "kako se ne bi pokazalo da HDZ Hrvatsku pokreće unazad, da je život sve skuplji".

"Žalosno je da prioritet Vlade nije rasprava o MMF-u jer to znači da prioritet Vlade nije ni uvođenje restrikcija u zdravstvu, ukidanje poreznih olakšica, kao ni preuzeta obveza da će se o Fondu za povrat duga umirovljenicima dogovarati s MMF-om, bez Sabora", dodala je.

HNS-ovac Dragutin Lesar prozvao je Vladu za nepoštivanje saborskih odluka, odnosno zaključka da prije saborske rasprave o toj temi Vlada neće potpisivati aranažman s MMF-om.

"Umjesto memoranduma o gospodarskom razvoju i ekonomskoj politici oni su potpisali memorandum o ekonomskim restrikcijama", ocijenio je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara